Stankēvičs uzskata, ka tautas skaitīšanā jānoskaidro arī reliģiskā piederība

Patlaban nav zināms precīzs katoļu skaits, tādēļ nākamā gada tautas skaitīšanā tomēr vajadzēja iekļaut arī jautājumu par Latvijas iedzīvotāju konfesionālo piederību, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

"Arī tautas skaitīšanā nevarēs uzzināt katoļu skaitu, jo jautāt par konfesionālo piederību ir politiski nekorekti. Vai mums šim politkorektumam turpmāk būtu jāseko? Vai nevajag atklāti pateikt, kas tu esi, jo Jēzus saka: "Kas kautrēsies no manis cilvēku priekšā, to es aizliegšu Tēva priekšā." No konfesionālās piederības nav jākautrējas. Ja Eiropas Savienībā (ES) ir tāda tendence padarīt konfesionālo piederību par lietu, no kuras jākaunas, tad es zinu, ka ar tādu virzienu mums nav pa ceļam. Mums no ES jāņem tas, kas kalpo mūsu sabiedrības reālajai attīstībai un briedumam, bet nevis tam, kas ieved apšaubāmos kompromisos un iepludina te kaut ko svešu vai turpina tās padomju laika tendences, kad konfesionālā piederība bija jāslēpj," uzskata Stankevičs.

Arhibīskaps lēš, ka uz baznīcu regulāri nāk aptuveni desmit procenti no kristītajiem katoļiem. Un vēl mazāks procents ir tādu, kas vēlas aktīvi iesaistīties kalpošanā.

Stankevičs stāsta, ka viņam ir dažas idejas, kā rosināt katoļus aktīvāk iesaistīties draudžu dzīvē. "Manuprāt, krīze ir nospēlējusi pozitīvu lomu. Lai arī palēnām, tomēr to cilvēku skaits, kas sākuši domāt par savas dzīves pamatjautājumiem, pateicoties krīzei, ir pieaudzis. Cilvēki dancoja ap zelta teļu un domāja, ka tūlīt labklājība un laime būs rokā. Piedzīvojot vilšanos, viņi sāka domāt, kas ir viņu dzīves pamatā un kuri ir stingrie pamati. Daudziem krīze bija kā belziens ar mietu pa pieri. Tagad viņi sākuši domāt. Ļoti lēnām, bet tomēr aktīvo draudžu locekļu skaits pieaug," stāsta arhibīskaps.

Pēc viņa teiktā, tas, ko baznīca var piedāvāt, pirmkārt, ir evaņģelizācija, jo, kamēr cilvēks nav sadzirdējis evaņģēliju, kamēr viņš nav visu sirdi atvēris Dievam, viņam nav motivācijas kalpot. Otrkārt, baznīcu vadītājiem, draudžu vadītājiem un kopienu, grupu atbildīgajiem, cilvēkiem jāpiedāvā iespēja kalpot. "Katrā ir kāds labestības potenciāls, ka mēs vēlamies darīt labu, un gūt gandarījumu. Mums ir jānodrošina šī iespēja," domā Stankevičs.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais