Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ukraiņiem pēc trim mēnešiem auto jāreģistrē Latvijā

© F64

Daudziem bēgļiem no Ukrainas, kuri Latvijā ieradušies ar savu auto, tuvojas tas brīdis, kad transportlīdzeklis mūsu valstī ir bijis tik ilgi, ka tas obligāti būtu pie mums ir jāpiereģistrē. Šāds noteikums attiecas uz visiem ārvalstniekiem, kuri šeit uzturas ilgāk par trim mēnešiem, vēsta TV3 Ziņas.

Dauziem ukraiņiem, kuri pie mums ieradušies ar savu auto, jāsāk domāt par tā pāreģistrāciju. Pēc trīs mēnešu uzturēšanās, šāds pocess jāveic ikvienam iebraucējam.

Kopš kara sākuma Latvijā ieradušies jau aptuveni 30 000 ukraiņu, un kāda daļa savu valsti pametusi ar personīgo automašīnu. Cik daudz tieši auto ar ukraiņu numuriem tagad pārvietojas pa mūsu ceļiem, neviens pateikt precīzi nevar, taču Ceļa satiksmes drošības direkcijā (CSDD) lēš, tie varētu būt trīs līdz pat 5000.

Tas nozīmē, ka katrai no šīm automašīnām, pienākot trešajam Latvijā pavadītajam mēnesim, ir pie mums jābūt reģistrētām. Lai gan izmaksas nav lielas - numuru un dokumentu salīdzināšana, kā arī jauno izsniegšana maksā ap 50 eiro, pēc reģistrācijas, auto jāveic arī tehnsikā apskate, un tās ir vēl papildu izmaksas. Iespējams, tādēļ šobrīd to izdarījuši vien aptuveni 10 ukraiņi.

“Piecu dienu laikā pēc rēgistrācijas ir jāveic tehnsikā apskate. Jā, par šo jautājumu diezgan daudz ir diskutēts, bet ir jau tā lieta - tehniskā apskate jau nav nekāds pašmērķis, tā jau tiek veikta, lai nepadraudētu cilvēkus uz ielas. Un šajā ziņā nevarētu būt arī kaut kādi izņēmumi,” pauda “Ceļu satiksmes drošības direkcija” valdes loceklis Aivars Aksenoks.

Un, lai gan sociālajos tīklos daudzi spriež, ka ukraiņi pa Latviju pārvietojas ar glauniem spēkratiem, tā ne vienmēr ir taisnība. Turklāt ukrainā nepastāv ikgadējās tehniskās apskates, tāpat valstī daudzi pārvietojas ar automašīnām, kuras Eiropas tirgum paredzētas nemaz nav, tādēļ šis process var būt apgrūtināts.

“Transportlīdzekļi, kas tiek tirgoti Eiropas Savienībā, ir paredzēti šim tirgum. Ukrainā šāda prasība nav. Līdz ar to automāšinas un pat modeļi, kuri vizuāli ir līdzīgi tiem, kas tiek tirgoti, viņiem nav atbilstošu sertifikātu un šādu automāšinu arī pie mums nevar uz laiku reģistrēt,” norādīja Aksenoks.

Satiksmes ministrijā tikmēr norāda, iepriekš tika vērtētas dažādas iespējas ukraiņu bēgļu automašīnu reģistrācijas pocesu atvieglot vai to atcelt pavisam. Taču vienošanās starp ministrijām šobrīd panākta vien par atvieglotu invalīdu stāvvietas kartes saņemšanu.

“Ir plānots arī papildus tuvākajā laikā grozījumos atrunāt atbrīvojumu no pienākuma, reģistrējot šo auto, veikt atbilstības novērtējumu. Jo šī lieta var būt apgrūtinoša daļai no transportlīdzekļu īpašnieku, jo ne visi transportlīdzekļi būs tādi, kas ir atbilstoši Eiropas standartiem,” pauda SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova.

Grozījumi spēkā varētu stāties līdz šī mēneša beigām. Satiksmes ministrijā gan neslēpj, arī tad, ja ukrainis savu automāšinu laikus nebūs piereģistrējis, nekādas kontroles tam valstī īsti nav, taču par to varot aizrādīt policija.

“Eiropas Savienībā ar brīvām iekšējām robežām, tā kustība tiem, kuri atrodas ilgstoši vai īslaicīgi Latvijā, ne vienmēr tiek fiksēta, tas ir skaidrs. Kontrolē, protams, policija, viņiem ir pieeja visiem reģistriem, arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) uzturētajam reģistram. Un tad jau tiks pārbaudīts viss, gan vadītāja apliecība, reģistrācijas dokumenti, apdrošināšanas esamība un citas lietas,” sacīja Novikova.

Turklāt apdrošīnāt auto ukraiņiem vajag jau no pirmās dienas, kā tie atrodas Latvijā. Apdrošināšanu, kura būtu līdzvērtīga mūsu OCTA polisei turklāt joprojām var nokārtot, jo ukraiņi brokeri darbu turpina, norāda Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā. Tur brīdina, ja ukraiņu auto apdrošināts nebūs un izraisīs negadījumu, visas izmaksas var nākties segt no savas kabatas.

Vienlaikus ukraiņiem ir pie pašmāju brokeriem ir iespēja iegādāties arī KASKO apdrošināšanu, kas atlīdizinātu, piemēram, vandāļu radītus zaudējumus. Apdrošinātāju biroja neslēpj, šāda polise gan varētu maksāt samērā dārgi, ņemot vērā riskus šādiem uzbrukumiem notikt