Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīcā operēts pirmais karā cietušais Ukrainas civiliedzīvotājs

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) maija sākumā operēts pirmais karā cietušais Ukrainas civiliedzīvotājs - kāds pusaudzis, kurš bija guvis dzīvībai bīstamus un kropļojošus ievainojumus, aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Pusaudzis 2.martā bija guvis ļoti nopietnu kara savainojumu. Slimnīcas ārsti pieņem, ka ievainojums visticamāk gūts, sprāgstot kasešu bumbai. Jaunietim šķembas bija sadragājušas augšējo ribu, tāpat bija gūti nervu pleca pinuma bojājumi, bet mugurkaulā iestrēgusi šķemba. Pusaudža roka un pleca daļa faktiski bija paralizēta.

Jau pirmajā pacienta vizītē Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā ārsti konstatēja, ka jaunieša rokas funkcionalitāte bija saglabājusies vien par 20%.

Latvijā 15 gadus vecais pusaudzis ieradās kopā ar mammu. RAKUS mediķi uzsver, ka ievainotajam pusaudzim vēl paredzams ilgs ārstēšanās un rehabilitācijas posms, tostarp vairākas sarežģītas operācijas, iespējams, vairāku gadu garumā.

"Uzsākot ārstēšanu, pirmajā operāciju posmā pusaudzim bija jānovērš ievainojuma radītās sāpes, kas ikdienā nav novēršamas ar parastiem pretsāpju medikamentiem. Savukārt ilgtermiņa mērķis ir atjaunot rokas funkcionalitāti," informēja Mikroķirurģijas centra speciālists perifēro nervu ķirurģijā Mārtiņš Kapickis.

Mediķi 10.maijā veica pirmo operāciju, kuras pirmajā posmā pārstādīja nervu zarus no kājas un uzšuva nervu transplantātus bojātajos pleca pinuma nervu posmos, savukārt otrajā posmā - pārslēdza dublējošos nervus pleca un kakla daļā, lai pakāpeniski atjaunotu funkcionalitāti. Operācija ilga gandrīz septiņas stundas.

Šobrīd jaunieša veselības stāvoklis ir apmierinošs. Viņš saņēma rekomendācijas un ārstu konsultācijas un ir jau izrakstīts, lai turpinātu ārstēšanos ģimenes ārsta un fizioterapeita uzraudzībā. Arī RAKUS ārsti turpinās uzraudzīt pacienta veselības stāvokli, lai secīgi plānotu un veiktu dzīves kvalitāti uzlabojošu un rokas funkcijas atjaunojošās operācijas.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februāra Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ir sniegta medicīniskā palīdzība 371 Ukrainas iedzīvotājam. Slimnīcas stacionāros ārstējušies 94 pacienti. Savukārt Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā medicīnisko palīdzību saņēmuši un sniegtas ārstu konsultācijas ambulatori - kopskaitā 277 pacientiem no Ukrainas.