Zatlers ar Lietuvas prezidenti pārrunā savas Maskavas vizītes rezultātus

Šorīt Valsts prezidents Valdis Zatlers sazvanījās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, lai pārrunātu vizītes Krievijā rezultātus, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Turpinot labās dialoga tradīcijas", prezidents sazvanījās ar abu Baltijas valstu prezidentiem, lai informētu par pirmajiem iespaidiem pēc vizītes Krievijā, taču plašāka prezidentu saruna paredzēta satikšanās reizēs. Tikšanās ar Grībauskaiti ir paredzēta Lietuvas barikāžu atceres pasākumos 2011.gada 13.janvarī, kur Zatlers piedalīsies pēc Lietuvas prezidentes ielūguma.

Zatlers ar Lietuvas un Igaunijas prezidentiem pārrunāja arī citus Baltijas valstu jautājumus.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents novēlēja Lietuvas un Igaunijas prezidentiem gaišus un priecīgus Ziemassvētkus.

Kā ziņots, Zatlers šonedēļ uzturējās vizītē Krievijā. Tās rezultātus viņš novērtēja, sakot, ka ir dota zaļā gaisma kontaktu dibināšanai visos līmeņos.

Pēc viņa vārdiem, ir pilnīgi naivi domāt, ka vizīte ir tā, kas nodrošina papīros rakstīto vienošanos realizāciju darbībā. "Vizīte ir tā, kurā tiek panāktas vienošanās, ka šis kurss ir ilglaicīgs un vērsts uz sadarbību un ka nebūs politiski zigzagi vai politiski sitieni zem jostasvietas," teica prezidents.

Viņš norādīja, ka ikvienam līmenim pašam jāseko līdzi, jānāk ar savām idejām un jārīkojas, lai sadarbība būtu un būtu konkrēti rezultāti.

Valsts prezidents apņēmies rīkoties attiecībā uz starpvalstu vēsturnieku komisiju, proti, uzreiz pēc Jaunā gada viņš runāšot ar vēsturniekiem.

"Uzturēsim kontaktus, lai nekas, kas ir sasniegts, nepaliek tikai uz papīra. Lai būtu turpinājums darbos. Mēs gribam sasniegt drošības, stabilitātes sajūtu, teikšu vairāk - pašpārliecinātības sajūtu pašā Latvijā. Mums jāceļ sava kompetence, sava iniciatīvas ambīcija. Mēs esam gatavi darboties, pelnīt, sadarboties, lai mūsu valsts dzīvotu labāk, lai mūsu cilvēki dzīvotu labāk," sacīja Zatlers.

Vaicāts, vai "Gazprom" piedāvātais gāzes iepirkuma cenas samazinājums saņemts pret kādu politisku reveransu, viņš teica, ka šīs vizītes gaisotnes ieguvums ir tas, ka netika jaukti kopā jautājumi, kas pēc būtības ir atsevišķi - politiskie un ekonomiskie.

Laikā no 19.decembra līdz 22.decembrim Zatlers oficiālajā vizītē apmeklēja Krieviju, kur tikās arī ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un premjerministru Vladimiru Putinu.

Latvijā

Šodien, Valsts valodas dienā mēs varam atcerēties, ka līdzās ekonomiskajai situācijai, nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanai, dabas un vides aizsardzībai, tiesiskuma aizstāvībai un cīņai pret nekontrolētu imigrāciju Latvijas teritorijā, viens no vadošajiem spēkiem mūsu Atmodā bija mūsu tautas cieša un nerimstoša griba neatdod aizmirstībai mūsu skaisto un bagāto latviešu valodu.