Policija svētkos aicina neaizmirst par drošību

Lai gaidāmie svētki būtu prieka un cerību pilni, Valsts policija (VP) aicina iedzīvotājus atcerēties dažus vienkāršus drošības noteikumus, kas palīdzēs novērst nepatīkamus starpgadījumus svinībās un pēc tām.

Kā aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, pirmais un galvenais nosacījums ir nesēsties pie automašīnas stūres, uz motocikla vai velosipēda alkohola vai narkotisko vielu reibumā, kā arī neļaut to darīt draugiem. Īpaši jāpieskata jaunieši, kuri bieži cenšas sevi apliecināt, kļūstot pārgalvīgi.

Sēžoties automašīnā, noteikti jāpiesprādzējas un jāpiesprādzē arī bērni pat tad, ja mērojams tikai neliels attālums. Šīs elementārās drošības noteikumu prasības avārijas gadījumā var pasargāt gan paša šofera, gan viņa tuvo un mīļo cilvēku veselību un dzīvību.

Ceļu policijas darbinieki aicina neaizmirst arī par atstarotājiem, kas brīdina autovadītāju tumsā un nepietiekamas redzamības apstākļos. Atstarotājs dod iespēju līdz pat astoņām reizēm palielināt iespēju tumsā pamanīt velosipēdistu vai gājēju.

Tāpat policija aicina iedzīvotājus, dodoties uz svinību vietām un citur, izbraukt laikus, rēķinoties ar sastrēgumiem uz ielām. Sastrēgumā iekavētais laiks padara cilvēkus nervozus, tādēļ autovadītāji neapzināti var kļūt agresīvi, apdraudot ne tikai sevi, bet arī apkārtējos un riskējot sabojāsiet svētkus.

Izbraucot ārpus dzīvesvietas, nedrīkst aizmirst arī par dzīvokļa drošību. Izejot no mājas, vajadzētu pārbaudīt, vai no pastkastītes ir izņemta korespondence, noslēgta gāzes padeve, atvienotas elektroierīces, cieši aizvērti logi un visbeidzot - aizslēgtas durvis, kā arī ieslēgta signalizācija, ja tāda ir.

Pirms došanās prom no mājām policija aicina vērsties pie uzticamiem kaimiņiem, lai noskaidrotu, vai gadījumā viņi šajās svētku dienās nepaliks mājās. Ja paliks, būtu lietderīgi ar viņiem vienoties arī par sava dzīvokļa pieskatīšanu, atstāt sava mobilā tālruņa numuru, kā arī atgādināt policijas tālruņa numurus - 02, zvanot no fiksētā tālruņa līnijas, vai 112, zvanot no mobilā tālruņa.

Ja mājās paliks pusaudži vieni paši, ar viņiem vēlreiz jāpārrunā drošības pamatnosacījumi - turēt durvis aizslēgtas, neatvērt tās svešiniekiem un glabāt atslēgas drošā vietā. Tāpat jauniešiem ir jāatgādina, kā uzvesties uz ielas un pagalmā un kam zvanīt briesmu gadījumā.

Sabiedriskās vietās, kur pulcējas liels skaits cilvēku, jābūt modriem - jātur drošā vietā naudas maks, mājokļa un īpaši automašīnas atslēgas, mobilais telefons un citas vērtīgas personīgās mantas. Drūzma, kas pirmssvētku dienās veidojas veikalos un tirgos, ir ļoti labvēlīga kabatzagļu noziedzīgo nodomu īstenošanai, atgādina policija.

Arī svinību vietās nedrīkst aizmirst par drošību - jābūt piesardzīgiem ar uguni, rūpīgi jāizlasa instrukcijas pirms pirotehnikas lietošanas, jāsargā savas mantas un jāuzmana nepilngadīgie bērni. Bērniem jāiemāca nebaidīties gadījumā, ja viņi noklīst no vecākiem, bet nekavējoties lūgt palīdzību policijas darbiniekiem, apsardzei vai pasākuma organizētājiem. Tāpat atvasēm jāiemāca nosaukt savu un vecāku vārdu un uzvārdu, kā arī kontaktinformāciju, piemēram, tālruņa numuru.

VP darbinieki visiem Latvijas iedzīvotājiem vēl drošus un jaukus Ziemassvētkus un panākumiem bagātu Jauno 2011.gadu.