Visi bēgļi, ierodoties Latvijā, varēs saņemt tūlītēju pamatpalīdzību

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ukrainas bēgļiem pamatpalīdzība tiks sniegta arī tad, ja līdz ar pieteikuma pieņemšanu vēl nebūs iespējams noskaidrot šīs personas atbilstību Ukrainas civiliedzīvotāja statusam, - to paredz šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas atbalstītie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Šāda norma paredzēta, lai nodrošinātu cilvēku pamatvajadzības - ēdienu un pajumti - laikā, kamēr tiks noskaidrota viņa atbilstība Ukrainas civiliedzīvotāja statusam. Tad, kad atbilstība būs noskaidrota, personai tiks sniegts vai nu pilns atbalsts, vai arī atbalsta sniegšana tiks atteikta.

Šodien komisijas sēdē tika atbalstīti vairāki priekšlikumi grozījumiem, piemēram, tika atbalstīta iecere nodrošināt mājokļa pabalstu vai tam pielīdzinātu atbalstu arī situācijā, ja bēglis no Ukrainas ir apmeties viesnīcā vai līdzīgām funkcijām paredzētā ēkā.

Komisijas deputāti atbalstīja to bērnu atbrīvošanu no mācību maksas, kuri mācās mūzikas un mākslas skolās. Minētā norma attieksies uz astoņiem talantīgiem bērniem.

Kā ziņots, grozījumi likumā paredz, ka no nākamā mācību gada bēgļu bērni varēs mācīties tikai skolās ar latviešu vai ukraiņu mācību valodu.

Grozījumi paredz, ka nepilngadīgam bēglim tiek nodrošināta iespēja iegūt izglītību valsts valodā. Pirmsskolas izglītību vai pamatizglītību mazākumtautību izglītības programmās šie bērni drīkstēs apgūt tikai ukraiņu valodā, ievērojot Izglītības likumā noteikto attiecībā uz izglītības ieguves valodu mazākumtautību izglītības programmās.

Grozījumi paredz papildināt likuma pārejas noteikumus, nosakot, ka tie nepilngadīgie Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri līdz grozījumu spēkā stāšanās dienai būs sākuši mazākumtautību izglītības programmu apguvi pirmsskolas izglītības vai pamatizglītības pakāpē, būs tiesīgi to apgūt ne ilgāk kā līdz 2022.gada 31.augustam.

Izņēmums tiks noteikts tikai uz ukraiņu valodā īstenotajām mazākumtautību izglītības programmām, kuras varēs turpināt apgūt arī no 2022.gada 1.septembra.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais