Rapšu laikā lauksaimnieki plāno izveidot īpašus fotogrāfēšanās laukumus

© Anita Vaivode / F64

Vairāki lauksaimnieki šogad apņēmušies sagatavot īpašas foto uzņemšanas joslas rapšu lauku malās, lai cilvēki neizbradātu laukus, tajos fotogrāfējoties, informēja Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi.

Apvienība otro gadu organizē Rapša ziedēšanas svētkus, kuru laikā būs iespēja doties ekskursijās uz dažādiem Latvijas reģioniem un apskatīt skaistākos Latvijas rapšu laukus. Interesentiem būs pieejama īpaša ceļu karte ar bagātīgākajiem rapšu laukiem katrā Latvijas reģionā.

Apvienības valdes priekšsēdētājs Valters Zelčs norāda, ka ik gadu simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku ziedošo rapsi izmanto kā košu fonu savām fotogrāfijām, tāpēc apvienība ir uzrunājusi vairākus lauksaimniekus, aicinot savos rapšu laukos sagatavot foto laukumus un izvietot norādes.

Šie laukumi liecinās, ka konkrētajā vietā ikviens var droši uzņemt bildes, neizbradājot rapša sējumus. Lai vieglāk atrastu ērtāko ceļu uz izvēlēto laukumu, tā koordinātes varēs atrast, ierakstot navigācijas lietotnē "Waze" atslēgas vārdus "Foto lauks rapsis".

Parasti rapsis sāka ziedēt aprīļa beigās, bet šogad tas notiks krietni vēlāk. Zelčs norāda, ka precīzu datumu un laiku noteikt nevar, taču pirmos dzelteno ziedu klātos laukus varētu redzēt no maija vidus Zemgalē un Kurzemē, savukārt plaša ziedēšana sāksies ap 20.-25.maiju. Vēsā rudens un vēlo sējas termiņu dēļ daļa lauku var būt mazāk kupli nekā citus gadus.

Svarīgākais