Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Mediķi gatavojas streikam

© Mārtiņš Cīrulis / F64

Pieprasot palielināt mediķu atalgojumu, Latvijas Veselības un sociālo aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) plāno pieteikt Veselības ministrijai (VM) streiku, sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

LVSADA uzsver, ka Ministru kabinets (MK) 2017.gada augustā apstiprināja konceptuālu ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu, kurā bijis rakstīts, ka 2022.gadā valsts garantētajai mēneša vidējai darba samaksai bija jāsasniedz ārstam - 2327 eiro, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem - 1396 eiro, un māsu palīgiem - 931 eiro pirms nodokļu samaksas.

Keris norādīja, ka jau kārtējo gadu netiek pildīts 2017.gada valdības lēmums par algu celšanu nozarē, savukārt pašreizējais faktiskais atalgojums esot uz Covid-19 piemaksu rēķina, un brīdī, kad tās tiks atceltas, "mediķi piedzīvos smagu un sāpīgu kritumu".

"Diemžēl mūsu streika prasības VM negrib izpildīt, lai arī tās ir savlaicīgas un taisnīgas. Kopš pagājušā gada rudens esam sarunu veidā centušies rast kompromisu, taču ministrija nav panākusi mums pretim ne par centu, tādēļ neatliek nekas citas kā gatavoties streikam," sacīja Keris.

Pēc viņa paustā, šogad VM no budžeta esot par 5%-6% palielinājusi darba samaksu ārstiem, māsām, vecmātēm, taču pieaugums neatbilst MK noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību visām ārstniecības personām noteiktajiem 10%.

Savukārt māsu palīgiem darba samaksa no 2022.gada 1.janvāra neesot palielināta vispār, atzīmēja Keris.

"Mēs aicinājām, sākot ar šī gada 1.janvāra, nodrošināt darba samaksas pieaugumu par 10%, un runa bija nevis par faktiskā darba samaksas pieaugumu, bet par tās darba samaksas pieaugumu , ārstniecības personām garantē valsts. Tie ir skaitļi, kuri ir ierakstīti MK noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību. Attiecīgi esam lūguši ministriju ierakstīt MK noteikumos mūsu prasību, taču viņi nevar un nav skaidrs kāpēc," sacīja Keris.

VM Valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Boriss Kņigins aģentūrai LETA skaidroja, ka faktiski atalgojums ārstniecības personām aug katru gadu. Piemēram, pērn algas pieaugums bijis 26%, kamēr 2020.gadā vien 12%. Turklāt viņš atzina, ka arī noņemot visa veida piemaksas, kas nav tikai par darbu Covid-19 pandēmijas laikā, mēneša pamatalga apmierinot ārstniecības personu prasības.

Pērn ārstu un funkcionālo speciālistu mēneša pamatalga bez piemaksām bija 2309 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personu un funkcionālo speciālistu asistentu - 1290 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personu - 843 eiro.

Savukārt šogad ārstu darba faktiskais atalgojums ir 1963 eiro, māsu, vecmāšu, ārstu palīgu - 1183 eiro, un māsu palīgu - 745 eiro, līdz ar to Kņigins neuzskata, ka ārstniecības personas būtu atstātas novārtā.