Interese par GPS sistēmām dubultojusies

Saeimas atbalstītā jaunā kārtība dienesta auto nodokļa aprēķināšanā un iekasēšanā ir radījusi pastiprinātu interesi par GPS (Global Positioning System jeb globālā atrašanās vietas noteikšanas sistēma).

GPS ir sistēma, ar kuru var noteikt objekta (automašīnas, kuģa, velosipēda, kājāmgājēja) atrašanās vietu un pārvietošanās ātrumu jebkurā laikā un zemeslodes vietā. GPS sastāv no 24 satelītiem, kuri nepārtraukti riņķo ap zemeslodi aptuveni 20 kilometru augstumā. Otra nepieciešamā ierīce ir GPS uztvērējs, kurš uztver šo satelītu raidīto signālu, apstrādā to un attēlo kartē vai koordinātu veidā.

Šādas sistēmas Latvijā nav jaunums, tās veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus. Līdz šim to lielākoties izmantoja uzņēmumi, kuriem bija svarīgi kontrolēt maršrutu, pa kuru pārvietojas uzņēmuma automašīna. Šādus pakalpojumus piedāvā, piemēram, interneta vietnes izseko.lv, kurtuesi.lv un citas.

Līdz ar jauno kārtību, kas regulēs dienesta auto nodokļa aprēķināšanu un iekasēšanu, par GPS sistēmu izmantošanu prāto daudzi uzņēmumi. "Daudzi komersanti šobrīd vēl pēta GPS maršruta uzskaites sistēmu piedāvājuma klāstu tirgū, lai izvēlētos sev atbilstošāko risinājumu, kā arī pieņemtu lēmumu – lietot GPS sistēmu vai maksāt nodokli. Komersantus galvenokārt interesē pakalpojuma cena, sistēmas iespējas un tās darbības princips," stāsta Mapon klientu attiecību vadītājs Andris Dzudzilo. Šobrīd esošie Mapon klienti, izmantojot sistēmas sniegtās iespējas, ietaupa līdz pat 30% no autoparka uzturēšanas izmaksām, bet, sākot ar nākamo gadu, uzņēmēji, kas vēlēsies pierādīt, ka nelieto dienesta auto privātajām vajadzībām, varēs šo ietaupījumu vēl palielināt, nemaksājot nodokli, bet lietojot Mapon sistēmu. Būtiski arī tas, ka Mapon ar nākamo gadu piedāvās uzņēmējiem īpaši izstrādātu GPS sistēmu, paredzētu tikai dienesta auto nodokļa vajadzībām.

Arī SIA Maplant projektu attīstības direktors Dainis Kreilis atzīst, ka šā gada pēdējās dienās ir ļoti strauji pieaugusi uzņēmēju interese par autoparka GPS izsekošanu un tā izmaksām. "Lai gan bijām paredzējuši, ka šāda interese palielināsies, nebijām gaidījuši, ka tā būs tik liela. Ja par automašīnu tiks piemērots nodoklis 30 un vairāk latu mēnesī, tad jau pilnīgi droši var runāt par to, ka GPS sekošanas sistēmas ieviešana uzņēmumiem būs izdevīga un ieguldītie līdzekļi sistēmas ieviešanā atmaksāsies ātrāk nekā gada laikā. Prasīto atskaišu sagatavošana mums sarežģījumus nesagādās, jo tajās tiek prasīta tā informācija, kuru jau tagad nodrošinām saviem klientiem," uzsvēra D. Kreilis.