Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija varētu sniegt ekspertīzi Ukrainai, lai palīdzētu sakopt degradētas un piesārņotas vietas

© Kaspars Krafts/F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija varētu sniegt ekspertīzi Ukrainai, lai palīdzētu sakopt degradētās un piesārņotās vietas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) piektdien tikās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko, lai tostarp pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem pašvaldībās.

"Ukrainas vēstniekam apliecināju, ka ministrija ir un būs gatava palīdzēt ar ekspertīzi ministrijas pārziņas jomās, tai skaitā degradēto un piesārņoto vietu sakopšanā. Tāpat uzsvēru, ka turpinām atbalstīt Ukrainas civiliedzīvotājus, kas, bēgot no kara šausmām, raduši patvērumu Latvijas pašvaldībās," norādījis Plešs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iesniegusi Saeimā priekšlikumu stiprināt pašvaldību kapacitāti bēgļu izmitināšanā, pielāgojot un labiekārtojot pašvaldību rīcībā esošās ēkas.

Līdz šim ministrija ir apzinājusi pašvaldību iespējas un nepieciešamos resursus, lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu, un ilgākā laika posmā, pielāgojot vai veicot ieguldījumus pašvaldību īpašumos, būtu iespējams izmitināt lielāku skaitu ukraiņu, kas pēc Krievijas izraisītā kara raduši patvērumu Latvijā.

Tāpat, lai sniegtu papildu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, arī valsts un pašvaldību vienotie klientu apkalpošanas centri (VPVKAC) un pašvaldību klientu centri veic bēgļu reģistrāciju, piesakot vīzas un uzturēšanās atļaujas VPVKAC informācijas sistēmā.