Rīgas dome šodien varētu pieņemt lēmumu par "Uzvaras" pieminekļa nojaukšanu

© Kaspars Krafts / F64

Rīgas domes koalīcija izstrādājusi lēmumprojektu par Uzvaras parka pieminekļa demontāžu. Tas, visticamāk, tiks pieņemts domes ārkārtas sēdē piektdien, 13. maijā, informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns (LRA), ziņo portāls "TV3.lv".

Jau ziņots, ka ceturtdien, 12. maijā, Saeima pieņēma likuma grozījumus, kas atceļ juridiskos šķēršļus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Lēmums tika pieņemts ar 68 balsīm ”par”, 18 deputātiem balsojot ”pret”.

Likuma grozījumi atbrīvoja pašvaldību līdz šim ”sasietās” rokas, kam sekoja ātra reakcija. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns ‘’tv3.lv’’ atklāj, ka ceturtdien, 12. maijā, domes koalīcija sanāca uz kopīgu sēdi, kurā izstrādāja lēmumprojektu ”Par objekta ‘’Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem’’ demontāžu’’. Lēmumprojekts, kā norāda Smiltēns ir relatīvi īss, bet ļaus uzsākt un īstenot nepieciešamo procesu. Tas paredz:

  1. Uzdot Rīgas pašvaldības aģentūrai ‘’Rīgas pieminekļu aģentūra’’ veikt visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu objekta demontāžu;
  2. Uzdot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam sniegt Rīgas pašvaldības aģentūrai ‘’Rīgas pieminekļu aģentūra’’ nepieciešamo atbalstu lēmuma pirmā punkta izpildes nodrošināšanai;
  3. Lēmuma izpildi kontrolēt Rīgas pašvaldības aģentūrai ‘’Rīgas pieminekļu aģentūra’’.

Lēmumprojektu parakstījuši pilsētas mērs Mārtiņš Staķis un vicemēri - pats Smiltēns, Vilnis Ķirsis (JV) un Linda Ozola (K). Piektdien, 13. maijā, eventuāli pulksten 14:00 plānota Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā konkrētais lēmumprojekts tiks virzīts apstiprināšanai.

Smiltēns ‘’tv3.lv’’ apstiprina, ka neoficiāli Rīgas domes koalīcija jau ir atbalstījusi lēmumprojektu, taču ārkārtas sēdē tas tiks izdarīts oficiāli, lai pašvaldība varētu spert tālākos soļus pieminekļa demontāžā. ‘’Izskatās, ka viss būs kārtībā. Koalīcijai ir atbalsts. Patiesībā lēmumprojektu gribējām virzīt ar 20 parakstiem uz ārkārtas sēdi, bet ķēdīte ar parakstu ievākšanu būtu ļoti gara un apgrūtinoša. Tāpēc sapratām, ka varam arī četratā, jo tas simbolizē mūsu visu koalīciju,’’ norāda Smiltēns.

12. maija intervijā TV3 raidījumam ‘’900 sekundes’’ vicemērs, runājot par iespējamajām pieminekļa demontāžas izmaksām, minēja, ka tās svārstās no 40 līdz 100 tūkstošiem. ‘’tv3.lv’’ Smiltēns gan uzsver, ka šīs ir lētākās aprunātās iespējamās izmaksas, taču tās varētu neatbilst realitātei, jo vēl jāgaida ekspertu slēdziens par demontāžai piemērotāko metodi.

Vicemērs norāda, ka vispirms jāsaprot, ko nozīmē okupācijas pieminekļa demontāža, jo tā var ietvert dažādas lietas. Tostarp ir jautājums par to, cik daudz tiek demontēts, ņemot vērā, ka zem paša pieminekļa atrodas kāda būve, kā arī jautājums par demontēšanas metodi, kas var būt kā lēts, tā arī dārgs process.

Smiltēns min, ka pieminekļa spridzināšana, šķiet, esot vislētākā, bet apdzīvotā vietā tā nav pieļaujama. Atsevišķi eksperti runājuši arī par iespēju pieminekli sazāģēt pa divu tonnu smagām betona ripām un no augšas palēnām celt nost. Savukārt no attiecīgās demontāžas arī izrietēs - būs jāizved būvgruži vai daļās izjaukts piemineklis.

‘’Ir ļoti daudz nianšu - neesmu ne eksperts, ne būvnieks, ne arhitekts, kas var izveidot demontāžas plānu, līdz ar to man ir grūti aplēst iespējamās izmaksas. Tās šobrīd vairāk ir tikai spekulācijas,’’ norāda Smiltēns.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.