Latviju gadumijā izvēlas skandināvi, krievi un vācieši

Šajā nedēļas nogalē daudzu viesnīcu logi būs tumši, jo ienākošais un arī iekšzemes tūrisms aktivizējās uz gadumijas svinībām. Pēc Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic datiem, rezervēto aviobiļešu skaits Ziemassvētkos un gadumijas laikā (no 20. decembra līdz 10. janvārim) ir pieaudzis par 16 procentiem salīdzinājumā ar pirmssvētku periodu un pēc tā.

"Pašlaik visvairāk rezervētas biļetes ir maršrutos no Minhenes, Berlīnes, Oslo, Maskavas, Kopenhāgenas un Londonas uz Rīgu," Neatkarīgajai apstiprina airBaltic korporatīvo komunikāciju pārstāve Liene Dupate.

Tradicionāli lielākais viesnīcu piepildījums ir lielajām jeb ķēdes viesnīcām, kuras rīko dažādas klientu piesaistīšanas kampaņas.

Optimistiski uz tūristu pieplūdumu svētku laikā raugās septiņas Kolonnas viesnīcas, kas atrodas četrās pilsētās. Provizoriskie aprēķini liecina, ka viesnīcās būs 95 procentu noslogojums.

"Šā gada ziemā, acīmredzot pateicoties intensīvai reklāmai par Latviju ārzemēs, arī mēs jūtam tūristu pieplūdumu un interesi. Tas gan vairāk attiecas uz jaunā gada sagaidīšanu, jo Ziemassvētki tomēr tiek svinēti mājās un ģimenes lokā," stāsta Kolonnas mārketinga pārstāve Ēva Jaunošāne. Viņa piebilst, ka šogad liels tūristu pieplūdums Rīgā ir no Krievijas, savukārt Cēsis ir iecienījuši slēpotāji no Lietuvas.

Radisson Blu Hotel Latvija viesnīcā Jaungada svinībām ir augsts noslogojums un rezervēti aptuveni 87 procenti no numuru skaita. "Ziemassvētku brīvdienām pieprasījums nav tik liels, bet šāda tendence ir vērojama gandrīz katru gadu, jo arī tajās valstīs, no kurām rudens un ziemas sezonā pārsvarā ierodas mūsu viesi (Skandināvija, Baltija), šie ir svētki, kurus pieņemts atzīmēt mājās, ģimenes lokā," precizē viesnīcas pārstāve Aiga Lapiņa. Tāpat kā pagājušā gada svētku sezonā, ļoti liela interese esot tieši no Krievijas, kā arī Skandināvijas valstīm.

Nedaudz atšķirīga situācija ir reģionos, kur tūristu skaits ir attiecīgi mazāks. Tā lielākās viesnīcas Daugavpilī un Liepājā Ziemassvētkos būs gandrīz tukšas. "Ziemassvētkos Liepāju parasti apmeklē liepājnieku radi un paziņas no tuvākām un tālākām zemēm. Šajā laikā darījumu tūrisms nenotiek. Arī Liepājā norisinās daudz saviesīgu pasākumu, tajā skaitā koncerti par Ziemassvētku tematiku, bet vienīgā problēma, ka par Liepāju tas reklāmas aspektā neizskan starptautiskā līmenī," atzīst viesnīcas Promenade Hotel pārdošanas vadītājs Kristaps Ruicēns. Liepājā Ziemassvētku laikā organizē koncertciklu Iededz gaismu, mēģinot viesnīcai piesaistīt tūristus.

Arī Daugavpilī svētkos viesnīcas būs tukšas. "Plaša mēroga pasākumi, tādi, kuri varētu ieinteresēt tūristus, mūsu pusē netiek rīkoti. Tādēļ tieši Ziemassvētku dienas ir arī ļoti klusas viesnīcā. Rīgā noteikti ir citādi – tiek rīkoti daudzi un dažādi interesanti pasākumi. Katrs atrod sev sirdij tīkamāko," stāsta Park Hotel Latgola viesnīcas vadītāja Ruta Sarkane.

Savukārt gadumijā uz otru lielāko Latvijas pilsētu dosies tūristi no Nīderlandes, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas. "Ja runājam par Jaungada svinēšanu – te ir cita lieta. Cilvēki labprāt iet no mājām ārā un svin šos svētkus pulkā. Mēs viesnīcā akcentu liekam uz pasākumu restorānā – ar izklaidējošo programmu, konkursiem un dejām. Protams, ir arī viesi, kas brauc no citām pilsētām un nakšņo viesnīcā," piebilst R. Sarkane.

Jaungada svinībām Rīgā četru un piecu zvaigžņu viesnīcās vairs nav brīvu vietu, norāda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis. "Pērn viesnīcu un viesu māju rezervēšana Jaungadam pastiprināti bija vērojama no 10. līdz 15. decembrim, bet šogad mēs rezervācijas esam veikuši jau novembrī," komentē J. Naglis. Viesi, kas rezervējuši viesnīcas uz gadumijas svinībām, galvenokārt ir no Skandināvijas valstīm un Krievijas.

Svarīgākais