Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Vakcinācijas biroja uzturēšanai nauda drīz beigsies; vai to likvidēs?

© Kaspars Krafts/F64

Lai īstenotu apņemšanos pret Covid-19 strauji vakcinēt lielu skaitu cilvēku, pagājušā gada sākumā izveidoja Vakcinācijas biroju. Tas bija viens no pirmajiem jaunievēlētā veselības ministra Daniela Pavļuta darbiem, un biroja veidošanu vienbalsīgi atbalstīja valdība, vēsat TV3.

”Izveidos vienu īpašu biroju, kura vienīgais un tiešais uzdevums būs tieši ikdienā organizēt un novadīt visu šo procesu. Tur būs konkrēti cilvēki pieņemti darbā tieši uz šo uzdevumu,” 2021. gada 12. janvārī pauda ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Dažus mēnešus kopš darbības sākuma biroju pārveidoja. To pievienoja Nacionālajam veselības dienestam, izveidojot Vakcinācijas projekta nodaļu. Tā turpina strādāt, lai gan vakcinācija ir apsīkusi. Nedēļā tagad pret Covid-19 potē mazāk par 2000 cilvēku. Bet, lai neietu zudumā vakcīnas, Latvija tās turpina ziedot. 850 000 devu vairāk nekā 16 miljonu eiro vērtībā šonedēļ nolemts nosūtīt Nikaragvai.

Ņemot vērā, ka vakcinācijas intensīvā fāze ir noslēgusies, vairāki Saeimas opozīcijas deputāti sagatavojuši lēmumu par Vakcinācijas projekta nodaļas likvidēšanu ne vēlāk kā viena mēneša laikā.

Māris Možvillo, Saeimas deputāts (“Neatkarīgie”):

”Mūsuprāt, šis birojs ir lieks, jo kādas tad īsti funkcijas tas veic patlaban? Un, ja nodarbojas ar vakcīnu ziedošanu citām valstīm, tad to var izdarīt viens cilvēks, es domāju. Līdz ar to mēs uzskatām, ka šis ir lieks veidojums.”

Saeimas vairākums lēmumu šonedēļ noraidīja un Vakcinācijas projekta nodaļa pagaidām tiek saglabāta, taču mazākā sastāvā. No desmit dabiniekiem turpina strādāt četri. Viņu uzdevums ir gatavot rīcības plānu iespējamam Covid-19 izplatības uzliesmojumam rudenī. Finansējums nodaļai patlaban ir paredzēts līdz jūnija beigām. Kopš darbības sākuma tai atvēlēti aptuveni 400 000 eiro.

”Tuvojoties 30. jūnijam, tad arī skatīsies, kādi darbi ir paveikti. Un, savukārt, jau tuvāk rudenim tad, kad varēs arī vērtēt atbilstoši tam, kāds scenārijs būs vai nebūs piepildījies, protams, arī atbilstoši valdības lēmumam jau vērtēs tālāk, vai ir nepieciešamība šos darbus turpināt.”

Līdz ar to Vakcinācijas projekta nodaļas liktenis vēl nav izlemts. Cik ilgi tās darbība būtu saglabājam, Veselības ministrijā atteicās atbildēt.