Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krievu miljardiera kontrolēts uzņēmums neatmaksā naudu simtiem Latvijas iedzīvotāju

© Pixabay.com

Artūrs ar sievu šo pavasari vēlējās pavadīt Ēģiptē un internetā atrada piemērotu piedāvājumu – septiņu diena atpūta piecu zvaigžņu viesnīcā par 1400 eiro, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Tūrisma kompānija ”TT Baltics” vairākas dienas nesūtīja ceļotājiem biļetes, tādēļ vīrietis nolēma ar uzņēmuma darbiniekiem sazināties.

Artūrs ceļojumu pilnībā apmaksāja trīs dienas pēc krievu sāktā kara Ukrainā. Uzņēmuma patiesā labuma guvējs ir krievu oligarhs Aleksejs Mordašovs, pret kuru vērstas civilizētās pasaules sankcijas.


"38 eiro priekšapmaksu veicām jau decembrī, februāra beigās pārskaitīju atlikušo summu - 1397 eiro. Ilgāku laiku bija klusums, tādēļ sazinājos ar viņiem. Viņi atvainojās, esot iesaldēti konti. Viens no īpašniekiem ir krievs, kurš ir sankciju sarakstā. Brauciens nenotiek. Teica, ka naudu atgriezīs tuvākajā laikā. Pēc visiem normatīvajiem aktiem tas jāizdara divu nedēļu laikā, tagad ir pagājuši divi mēneši, joprojām nevar pateikt, kad naudu atmaksās, "raidījumam stāsta Artūrs.

“Bez Tabu” rīcībā esošā informācija liecina, ka simtiem Latvijas iedzīvotāju pārskaitījuši uzņēmumam līdzekļus un nevar tos atgūt. Teorētiski uzņēmums birojs atrodas Vienības gatvē, tomēr darba dienas vidū tas ir aizslēgts un telpās neviens neatrodas.

Uzņēmuma darbinieki nepiekrīt tikties ar “Bez Tabu”, vien nosūta atbildes e-pastu.

Marija Graudiņa, ”TT Baltics” pārstāve:
Šādiem pārskaitījumiem ir nepieciešama Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauja. Tās ir procedūras, kas prasa laiku. Šobrīd no savas puses esam iesnieguši bankai maksājumu sarakstu, gaidām atbildi no FKTK un bankas. Sadarbojamies ar valsts iestādēm un banku, lai naudas atmaksas process tiktu uzsākts pēc iespējas ātrāk.


Finanšu uzraugi un patērētāju sargi gan norāda uz uzņēmuma darbības imitāciju. Iesniegtie saraksti ir nepārskatāmi, radot aizdomas par mēģinājumiem no iesaldētā konta izdabūt pēc iespējas vairāk līdzekļu.



Kristaps Markovskis, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvis: 'Tas pievērš mūsu uzmanību, vai šādos gadījumos kādā veidā netiek mēģināts izmaksāt līdzekļus. PTAC vairākkārt uzņēmumam prasījis iesniegt pārskatāmu sarakstu. Tiklīdz tāds tiks iesniegts, no savas puses nekavēsimies ar izmaksām. Mūsu piedāvājums ir uzņēmumam šos sarakstus sniegt pa daļām. Esam gatavi apstiprināt šīs izmaksas, lai cilvēki šo naudu var saņemt."
Uzņēmums sociālos kontos maldina patērētājus, ka tas izdarījis visu nepieciešamo. “Bez Tabu” rīcībā esošā informācija liecina, ka bankas kontā ir nepieciešamie līdzekļi.

Baiba Vītoliņa, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve:
"Tur ir vēl daudz darba pašam uzņēmumam, lai summas būtu precīzas. Lai viens un tas pats patērētājs nepārklātos vairākas reizes, lai varētu datiem uzticēties. Vienā no sarakstiem bija vairāk nekā 500 līgumu, kur varētu būt vairāki cilvēki. Summa, kas būtu jāizmaksā patērētājiem, varētu būt lielāka par diviem miljoniem eiro."
Teorētiski uzņēmumam par saistību nepildīšanu var piemērot arī naudas sodu, tomēr šobrīd prioritāte esot naudas atmaksa Latvijas iedzīvotājiem.