Aptauja: Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji Ukrainai ziedo aktīvāk nekā Latvijā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Naudu, kā arī pārtikas un citas preces ziedojumu veidā Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā ziedojuši 42% iedzīvotāju, kamēr mūsu kaimiņvalstīs cilvēki bijuši atsaucīgāki - karadarbībā cietušajiem ukraiņiem palīdzējuši 49% Igaunijā un 78% Lietuvā, secināts bankas Citadele aprīlī veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Starp 42% ziedotāju Latvijā 29% ziedojuši naudu un vēl 13% ukraiņus atbalstījuši ar pārtikas un cita veida preču iegādi. Visbiežāk Latvijā ziedojumus Ukrainas karā cietušajiem veikušas sievietes vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Lietuvā un Igaunijā ar naudas ziedojumiem Ukrainas valstij palīdzējuši krietni vairāk iedzīvotāju, attiecīgi, 53% un 34%, savukārt pārtikas un sadzīvei nepieciešamās preces ziedojuši vēl 25% un 15% respondentu, secināts aptaujā.

"Šajā laikā teju katrs no mums cenšas rast iespēju sniegt atbalstu grūtībās nonākušajiem ukraiņiem - kara bēgļiem vai cietušajiem savā valstī," pauž bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Teju tikpat liela daļa kā ziedotāju, proti, 40% respondentu Latvijā atklājuši, ka nav ziedojuši Ukrainas atbalstam. Lietuvā mīt pārliecinoši aktīvākie ziedotāji - tur vien 13% respondentu norādījuši, ka nav līdz šim palīdzējuši ukraiņiem.

Gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā 9% sabiedrības atzinuši, ka līdz šim nav ziedojuši Ukrainas atbalstam, bet plāno to darīt tuvākajā nākotnē.

Salīdzinoši neliela daļa sabiedrības jeb 2% Latvijā pauduši, ka palīdz ar brīvprātīgo darbu un kara bēgļu izmitināšanu. Lietuvā šādās aktivitātēs iesaistījušies 6%, bet Igaunijā - 4%.

Latvijā

Eiropas Zāļu aģentūra ir ieteikusi apstiprināt lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pirmās degunā lietojamās zāles alerģiskas reakcijas jeb anafilakses neatliekamai ārstēšanai - "Eurneffy" (epinefrīns), kuru zinātniskajā izvērtēšanā piedalījās arī Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pildot līdzziņotāja pienākumus, aģentūru LETA ZVA sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.