Katru dienu Latvijā applaucējas viens mazulis

Katru dienu Bērnu slimnīcā nonāk vismaz viens bērns, kurš guvis applaucējumu vai apdegumu. Latvija bērnu traumatisma ziņā nav unikāla – visā pasaulē bērni nokrīt, sasitas, traumējas, tomēr mūsu valsts ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā bērnu mirstības ziņā.

"Piektdien dežurēju, un bija šis viens bērniņš un šī karstās kafijas krūze," saka bērnu ārsts, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas attīstības un finanšu direktors Dzintars Mozgis. Mediķi pirms svētkiem zvana trauksmes zvanu, aicinot pasargāt bērnus no applaucējumiem, apdegumiem, traumām, kuras tieši svētku laikā bērni gūst visbiežāk. Nereti pie tā vainojama pārliekā aizraušanās svētkus svinēt rokrokā ar alkoholu un pirotehniku.

Bērns mazs, krūze liela

Lai iejustos bērna ādā, pietiek nomesties ceļos un parāpot, iesaka dakteris Dz. Mozgis. Patiešām galds augstu un citādi redzēt, kas uz tā atrodas, nevar, kā vien paraujot aiz galdauta. Bērni, kuri jau ceļas kājās, visbiežāk to dara, pieturoties pie virtuves galda, kafijas galdiņa, krēsla, kur visbiežāk un diemžēl uz pašas maliņas tiek atstātas karstu dzērienu krūzes.

To, ka vecāki nepadomā, kā katrā situācijā varētu rīkoties mazais cilvēks, apliecina arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Armands Ploriņa teiktais: uzvāra lielo zupas katlu un noliek zemē, bērns iekāpj ar abām kājām virā iekšā...

Arī masu mediji dienu no dienas informē par traģiskajiem nelaimes gadījumiem, kad bērni ir applaucējušies. Visus šos gadījumos vieno vairāki apstākļi – bērni bijuši atstāti vieni, un, ja vecāki ir bijuši klāt, nav iedomājušies, ka bērni var aizsniegt krūzi vai tējkannu. Smagas traumas gūst arī pavisam maziņi bērniņi – astoņus mēnešus vecas meitenītes māte no plīts nocēlusi karstu tējkannu, uzlikusi to virtuvē uz galda, bet pati gribējusi nokāst kartupeļus. Bērns, kurš bija ielikts staigulītī, uzlēja sev virsū karsto ūdeni.

Tas notiek mājās

Neatkarīgā izpētīja, ka lielākoties applaucēšanās gadījumi ir ļoti smagi. Gandrīz visos gadījumos bērnu stāvoklis bijis tik smags, ka steidzami bija jāpārved uz Rīgas slimnīcu. "Nevar salīdzināt, ko šāda krūze ar verdošu dzērienu nodara pieaugušajam un ko bērnam – tā ir ne tikai fiziska, bet arī emocionāla trauma uz visu mūžu. Ja bērnam nesniedz tūlītēju un atbilstošu palīdzību, sekas var būt vēl traģiskākas," saka A. Ploriņš. Bērnu slimnīcā izpētīts, ka 73% gadījumu apdeguma cēlonis ir karstas tējas vai kafijas krūze vai nevērīgi atstāta tējkanna ar verdošu ūdeni, 18% – apdegumu izraisījusi liesma.

Veselības ministrijas speciāliste Inga Šmate rāda datus par Eiropu un secina: ne vienmēr valsts politiskajiem dokumentiem ir tik liela nozīmē kā tam, kāda sabiedrībā ir vērtība bērnam. "Piemēram, Itālijā bērnu aizsardzībā nav tik daudz likumu, aktu, bet tur bērns ir ļoti liela vērtība un viņš tiek sargāts. Tur, svētkus svinot, vecāki nepiedzeras un nesmēķē bērnu klātbūtnē," stāsta I. Šmate. Itālijā reģistrēts vismazāk traumatisku gadījumu bērnu vidū, savukārt Latvija ierindojas pirmajās vietās ar visaugstāko bērnu mirstību traumu dēļ.

Ko darīt?

Gan Bērnu slimnīcas dati, gan ātrās palīdzības informācija apliecina, ka katru dienu no applaucējuma vai apdeguma cieš vismaz viens mazulis. Dienesti uztraukti par gaidāmo svētku laiku, kad šādi gadījumi notiek biežāk, un ir gatavi vecākiem palīdzēt ar padomu.

Naudas plašai sabiedrības kampaņai nav, saka Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, tāpēc dienesti ar nevalstiskajām organizācijām apvienojuši spēkus un aicina šo ziņu – sargāsim bērnus! – nest tālāk visus, kas dzird un izlasa.

***

UZZIŅAI

Ja bērns applaucējies vai apdedzinājies, jārīkojas ātri:

Uzreiz jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot uz 113. Pat neliels apdegums var izrādīties bīstams!

Kamēr ārsti brauc, apdeguma vietu ilgstoši atdzesē zem vēsa (bet ne ledaina), tekoša ūdens līdz 20 minūtēm. Pēc tam apdegumu var apklāt ar slapju vēsu dvieli

Ja apdegums/applaucējums ir zem apģērba, neraujiet to nost!

Uz apģērba vai starp apģērbu un ādu jālej dzesējošs ūdens

Nepārplēsiet tulznas – ādas slānītis cietušo vietu sargā no baktērijām

Nepārsieniet brūci saviem spēkiem, vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana

Nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt neko, kas nav tieši paredzēts apdegumu kopšanai

Svarīgākais