Levits: Latvija nav pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Krieviju

© Kaspars Krafts/F64

"Krievija ir pierādījusi, ka tā neņem vērā ne iepriekšējos līgumus, ne vienošanos. Tā uzvedas kā huļigāns," LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Tam, ko saka vai nesaka Krievija, nav nekāda vērte. Arī sabiedrotie neņem vērā Krievijas izteikumus, " sacīja E. Levits, vienlaikus uzsverot, ka Latvija ir saglabājusi diplomātiskās attiecības ar Krieviju.

Viņš cer, ka 9. maijs Latvijā paies mierigi, jo Latvijā lielākā daļa iedzīvotāju saprot, ka šis ir datums, ko Latvijā nesvin.

E. Levits pirms pāris nedēļām viesojās Ukrainā, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Zelenskis lūdzis nodot Latvijas sabiedrībai pateicības vārdus par tās palīdzību.

Vienlaikus Saeimas Ārlietu komisija Saeimā virzīs likumprojektu, aicinot apturēt vairāku Latvijas un Krievijas divpusējo līgumu vai atsevišķu līgumu punktu darbību, aģentūrai LETA apliecināja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Paredzams, ka ar šo likumprojektu arī tiks noņemti juridiskie šķēršļi Uzvaras parkā esošā "okupācijas staba" demontēšanai, atzīmē Kols.

Politiķis skaidro, ka Ārlietu komisija marta beigās sāka darbu pie Latvijas un Krievijas divpusējo līgumu izvērtēšanas, aicinot nozaru ministrijas sniegt informāciju, vai esošajos apstākļos ir iespējams apturēt katra atsevišķa ar Krieviju noslēgtā divpusējā līguma izpildi vai to denonsēt.

Kols paredz, ka komisija vienosies arī par nepieciešamību apturēt "Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību" 13.panta darbību attiecībā uz memoriālajām būvēm un pieminekļiem, kas pašlaik nosaka, ka Latvija nodrošina memoriālo būvju saglabāšanu Latvijā.

Līdz šim komisija izvērtējusi vairāk nekā pusi no kopskaitā 58 divpusējiem līgumiem, vienojoties par vairāku līgumu vai atsevišķu līgumu punktu apturēšanu, un plāno darbu pie līgumu pārvērtēšanas noslēgt šonedēļ.

Ja tas izdosies, tad Kols Ārlietu komisijai 11.maijā piedāvās lemt par likumprojekta virzīšanu Saeimā, kas apturētu tos divpusējos līgumus vai līgumu pantus, kurus ratificējusi Saeima, kā tas noteikts likumā "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem". Tajā noteikts, ka Saeima jāpieņem likums saistībā ar šāda starptautiskā līguma darbības apturēšanu.

Svarīgākais