Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Plānota "Moderna" vakcīnas lietošana bērniem no sešu mēnešu līdz sešu gadu vecumam

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Plānots paplašināt "Moderna" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 lietošanu Eiropas Savienībā (ES) bērniem no sešu mēnešu līdz sešu gadu vecumam, informēja "Moderna" korporatīvo komunikāciju direktors Lūks Mirseja Villats (Luke Mircea Willats).

"Moderna" šodien iesniegusi Eiropas Zāļu aģentūrā (EMA) pieteikumu izmaiņām tirdzniecības atļaujā, lai novērtētu "Spikevax", uzņēmuma vakcīnas pret Covid-19 25 mikrogramu divu devu lietošanu bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz sešiem gadiem.

"Moderna" pieteikums tirdzniecības apliecības nosacījumu paplašinājums ES seko Eiropas Zāļu aģentūras cilvēkiem paredzēto zāļu komitejas nesenajam lēmumam pieņemt pozitīvu atzinumu, iesakot "Moderna" Covid-19 vakcīnas reģistrācijas apliecībā iekļaut vakcināciju bērniem no sešu gadu vecuma.

Saskaņā ar pētījuma datiem omikrona viļņa laikā, 51% gadījumos ir apstiprināta vakcīnas efektivitāte bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz divu gadu vecumam un 37% bērniem vecumā no diviem līdz sešiem gadiem.

Vakcīnas efektivitātes aplēses esot līdzīgas aplēsēm attiecībā uz tiem pieaugušajiem, kas saņēmuši divas mRNS-1273 devas. Turklāt panesamības profils kopumā atbilda tam, kas novērots bērniem vecumā no sešiem līdz 12 gadiem, pusaudžiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem un pieaugušajiem.

Pētījums tiek veikts sadarbībā ar ASV Nacionālo alerģiju un infekcijas slimību institūtu (NIAID), kas ietilpst Nacionālo veselības institūtu (NIH) sastāvā, un Biomedicīnas progresīvās pētniecības un attīstības iestādi (BARDA), kas ir daļa no ASV Veselības un cilvēku pakalpojumu departamenta (HHS) gatavības un reaģēšanas sekretāra biroja.

Patlaban "Moderna" pēta balstvakcinācijas devas divām vecākajām bērnu grupām. Uzņēmums strādā pie pētījuma dizaina ar mērķi novērtēt balstvakcinācijas potenciālu arī bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz sešiem gadiem.

Šī gada 24.februārī Eiropas Zāļu aģentūras Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja pieņēma pozitīvu atzinumu, iesakot "Spikevax" reģistrācijas apliecībā iekļaut atļauju lietot šo vakcīnu bērniem no sešu gadu vecuma.

Pamatojoties uz Eiropas Zāļu aģentūras ieteikumu, Eiropas Komisija pašlaik ir piešķīrusi "Spikevax" tirdzniecības atļauju ar nosacījumu, tā ir indicēta aktīvai imunizācijai, lai novērstu Covid-19 personām no sešu gadu vecuma.

Balstvakcinācijas devu var ievadīt vismaz trīs mēnešus pēc otrās devas cilvēkiem no 18 gadu vecuma.