Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LDDK un LTRK kritizē ierēdņu bezdarbību

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kritizē atsevišķu ministriju ierēdņu nekonsekvenci un bezdarbību saistībā ar finansējuma piešķiršanu jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei Kompetences centru atbalsta programmas ietvaros.

LDDK un LTRK atklātā vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam, kā arī Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Zemkopības ministrijai un Tieslietu ministrijai, prasīts paātrinātā kārtā apstiprināt Ministru kabineta noteikumus, kas paredz nodrošināt šīs programmas darbības un finansējuma nepārtrauktību.

Organizāciju pārstāvji norāda, ka Kompetences centru atbalsta programma ir ļoti nozīmīga Latvijas tautsaimniecības attīstībai. Tās mērķis ir paaugstināt Latvijas komersantu konkurētspēju, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību jomā.

Pateicoties inovācijām tiek radītas jaunas, labi apmaksātas darba vietas, palielinās Latvijas ieņēmumi no eksporta, kas savukārt dod valstij vairāk nodokļu ieņēmumu un spēju nodrošināt budžeta izdevumus. Kompetences centru atbalsta programma ir veiksmīgākā rūpniecisko inovāciju atbalsta programma Latvijā, kura līdz šim ir nodrošinājusi lielāko devumu jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībā, min organizāciju pārstāvji.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone skaidro, ka vairāku pēdējo gadu laikā Latvijas uzņēmumiem jātiek galā ar daudziem izaicinājumiem, tostarp ir karš Ukrainā, vērtības ķēžu izmaiņas, Covid-19 pandēmijas sekas, izejvielu un energoresursu cenu pieaugums.

"Ir strauji mainījusies pasaules kārtība, un tikai uzņēmumu spēja radīt jaunus, inovatīvus produktus, tehnoloģijas un risinājumus ar augstu eksportspējas potenciālu noteiks, cik sekmīgi Latvijas ekonomika adaptēsies jaunajos apstākļos. Diemžēl valdības attieksme pret Kompetences centru programmu demonstrē faktisko attieksmi pret inovāciju jomu Latvijā," pauž Meņģelsone.

Tikmēr LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzīmē, ka Saeimas sēdēs bieži nākas dzirdēt, ka inovācijas ir neatņemama sastāvdaļa ikvienā biznesa procesā, jo tikai tā Latvijā varam radīt augstākas pievienotās vērtības ekonomiku un nodrošināt ilgtspējīgu tās izaugsmi. Tostarp šāda veida izteikumi saklausīti arī no premjera Krišjāņa Kariņa (JV) puses.

"Lai gan pētniecības un inovācijas veicināšana tiek pastāvīgi prioritizēta, realitātē ministriju ierēdniecība ignorē finansējuma piešķiršanu jau vairāk nekā gadu, bet Ministru kabineta noteikumi, kas paredz finansējuma nepārtrauktību, vēl nav izskatīti, saskaņoti un izsludināti. Tāpēc uzskatu, ka Kompetenču centru programmas sabotāža nozīmē to, ka Latvijas valsts par ekonomiskās attīstības ceļu izvēlējusies zemas pievienotās vērtības attīstības ceļu ar ļoti ierobežotu inovāciju apjomu, kas novedīs pie situācijas, kad Latvija spēs tikai kalpot citu valstu biznesam," norāda Endziņš.

Organizācijās informē, ka līdz šim Kompetences centru atbalsta programma ir radījusi vairāk nekā 450 jaunu darbavietu.

LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība Latvijā, kurā apvienojušies tuvu 6000 biedru - visu reģionu un nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, asociācijas, pilsētu uzņēmēju klubi, un citas uzņēmēju apvienības.

LDDK ir nacionāla līmeņa darba devēju pārstāvis, sociālekonomisko sarunu partneris Ministru kabinetam un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, pārstāv darba devēju intereses Saeimā. Konfederācija apvieno 109 uzņēmumus, kuros strādā vairāk nekā 50% Latvijas darba ņēmēju. LDDK biedru kopējais apgrozījums ir aptuveni 40 miljardi eiro.