Latvijas Žurnālistu asociācija izsaka atbalstu Igaunijas medijiem

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) izsaka atbalstu Igaunijas medijiem, kas protestē pret nesen vairākos likumos izdarītajiem labojumiem, kuri apdraud vārda brīvību un žurnālistu profesionālo uzdevumu pildīšanu Igaunijā, pausts šodien izplatītajā LŽA paziņojumā.

Kā vēstīts paziņojumā, Igaunijas parlaments ir akceptējis un prezidents izsludinājis labojumus vairākos likumos, un pēc šo grozījumu pieņemšanas Igaunijā ir apdraudēta žurnālistu informācijas avotu aizsardzība, jo apstiprinātajos likumos konkrēti norādīts, kad un kādos apstākļos žurnālistam ir jāatklāj savi informācijas avoti. "Piemēram, ja notiek izmeklēšana par pirmās pakāpes noziegumu, tad, ievērojot likumu, tiesa pat nedomādama, visticamāk, liks žurnālistam atklāt avotu," skaidrots asociācijas paziņojumā.

Tāpat asociācija uzsver, ka nozīmīgu draudu vārda brīvībai Igaunijas žurnālisti saskata arī likuma grozījumā, kas paredz tā dēvētos "brīdinājuma" jeb "profilaktiskos" sodus goda un cieņas aizskāruma gadījumā.

"Bažas rada tas, ka likumā nav fiksēts konkrēts soda apmērs, bet gan sacīts, ka žurnālistu vai mediju var sodīt ar "saprātīgu naudas sodu". Igaunijas žurnālisti bažījas, ka naudas sodus uzliks tik lielus, ka izdevniecības var ciest smagus finansiālus zaudējumus, tāpēc "profilaktiskos" sodus igauņu žurnālisti jau paguvuši nodēvēt par uzpurņa uzlikšanu demokrātijas sargsunim, par kādu tradicionāli tiek uzskatīti mediji," vēsta asociācija.

LŽA uzsver, ka informācijas avotu aizsardzība ir būtisks mediju profesionālo uzdevumu pildīšanas garants, savukārt brīvi nosakāmi naudas sodi var ierobežot profesionālo brīvību, jo bailēs no soda mediji var zaudēt būtisku savu funkciju - būt par sabiedrības un demokrātijas sargsuni.

LŽA dibināta šī gada 24.novebmbrī, un par tās valdes priekšsēdētāju ievēlēta Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne.

Organizācijas valdē ievēlēts ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis, žurnāla "Ir" pārstāve Sanita Jemberga, raidījuma "Nekā personīga" producente Arta Ģiga, Latvijas Radio žurnāliste Dace Krejere, žurnāliste Māra Miķelsone un laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore Ivonna Plaude.

LŽA mērķi ir aizstāvēt vārda un preses brīvību, uzlabot žurnālistu profesionālo vidi, veicināt diskusiju par profesionālajām un ētikas problēmām, aizstāvēt žurnālistu profesionālās, ekonomiskās un sociālās tiesības, kā arī uzlabot un attīstīt masu mediju likumdošanu.

Asociācija arī plāno sekmēt biedru profesionālo apmācību un žurnālistu mūžizglītību, sadarboties ar citām Latvijas un starptautiskām žurnālistu un mediju industrijas intereses pārstāvošām organizācijām.

Svarīgākais