Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kopš kara sākuma Latvijā reģistrēti 25 594 Ukrainas bēgļi

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijā kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā līdz šim reģistrēti 25 594 Ukrainas civiliedzīvotāji, savukārt 19 430 bēgļiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas (IeM) apkopotā informācija.

Savukārt izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību bijusi nepieciešama 9661 personai.

Ukrainas iedzīvotāji, kuriem ir biometriskās pases un nav nepieciešama ne sociālā palīdzība, ne palīdzība ar izmitināšanu, var uzturēties Latvijā līdz 90 dienām gada laikā, par to neinformējot valsts iestādes.

Premjers Krišjānis Kariņš (V) pagājušajā nedēļā atzinis, ka bēgļu skaita pieauguma temps ir ļoti palēninājies un nav paredzams, ka tuvākajā nedēļā vai divās būs atkal straujš pieaugums.

Latvijā ierodoties 30 000 Ukrainas bēgļu, septiņām valstspilsētām vajadzētu uzņemt kopumā 14 876 cilvēkus, no kuriem vairāk nekā puse būtu jāuzņem Rīgai, paredz valdībā pieņemtie noteikumi "Pašvaldībās izmitināmo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits", kurus sagatavoja IeM.

Pašvaldībās izmitināmo bēgļu skaits tiek sadalīts proporcionāli pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarēto iedzīvotāju skaitam.

Vienlaikus drīzumā valdība plāno pieņemt atbalsta sniegšanas Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā pasākumu plānu, kas sagatavots, lai nodrošinātu atbalstu kopumā līdz 40 000 Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainā savas mājas bijuši spiesti pamest miljoniem cilvēku.