CSDD sola nodrošināt regulāru pakalpojumu cenu pārskatīšanu

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas ieteikuma, nodrošinās regulāru pakalpojumu cenu pārskatīšanu atbilstoši faktiskajām izmaksām, informē CSDD pārstāvji. 

Direkcijas pārstāvji norāda, ka CSDD ir iepazinusies ar VK atbilstības revīziju "Vai Satiksmes ministrija (SM) nodrošina normatīvajiem aktiem un labai praksei atbilstošu publiskas personas kapitālsabiedrību pārvaldību?" laika periodā no 2014. līdz 2020.gadam, kur vērtēti labas pārvaldības principi un SM pārvaldības prakse kapitālsabiedrību darbībā.

VK atzinīgi novērtējusi, ka pārskatīts un Ministru kabinetā (MK) apstiprināts CSDD vispārējais stratēģiskais mērķis, savlaicīgi sagatavota, pārskatāma un atbilstoši strukturēta darbības stratēģija, nodrošināta atbilstoša atskaitīšanās par stratēģijas īstenošanu, kā arī nodrošināts pārskatāms uzņēmuma rīcībā atstātās peļņas izlietojums.

Vienlaikus VK norādījusi arī uz nepilnībām CSDD darbā. Tostarp VK norāda, ka vairāku CSDD pakalpojuma pašizmaksa atšķiras no MK apstiprinātā cenrāža, piemēram, 20 gadījumos noteiktā cena ir zemāka par pašizmaksu, bet četriem pakalpojumiem cena ir augstāka.

CSDD atzīmē, ka, ņemot vērā ārējos apstākļus, pakalpojumu pašizmaksa ir mainīga un CSDD nav savlaicīgi vērsusies MK par nepieciešamajām cenu izmaiņām.

"Attiecībā uz VK izdarīto secinājumu par komersantiem pārmaksāto pakalpojumu, ziņojums ir balstīts uz pieņēmumu, ka atsevišķu akreditēto komersantu peļņa ir bijusi pārāk augsta. Aicinām vērst uzmanību, ka nosakot pakalpojumu cenas, tika veiktas investīcijas vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā, izbūvējot jaunas tehniskās apskates stacijas Siguldā, Jelgavā un Tukumā, vienlaicīgi izveidojot vienu no modernākajiem tehniskās apskates staciju tīkliem Eiropā," klāsta CSDD pārstāvji.

Tāpat CSDD norāda, ka revīzijā iekļauts Covid-19 pandēmijas laiks, un arī šajā periodā CSDD turpināja apkalpot klientus, pielāgojoties mainīgajiem apstākļiem un cenšoties rast klientiem vislabākos iespējamos risinājumus pakalpojumu saņemšanai.

CSDD novērtē VK ieguldījumu uzņēmuma darbības pilnveidošanā. CSDD ieviesīs VK revīzijas noteiktos ieteikumus, kas paredz nodrošināt regulāru cenu pārskatīšanu atbilstoši faktiskajām izmaksām, kā arī šajā gadā tiks izsludināts publiskais iepirkums par tehniskās apskates pakalpojuma sniegšanu Latvijā, kas nodrošinās lielāku konkurenci un objektīvu pakalpojuma cenu.

Jau ziņots, ka VK revīzijā secinājusi, ka Latvijas sabiedrība, iespējams, pārmaksā par CSDD sniegtajiem pakalpojumiem.

Pārbaudot, vai deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu izpilde atbilst klientu interesēm un ir izmaksu ziņā efektīva, secināts, ka CSDD nav nodrošinājusi ekonomiski pamatotu pakalpojumu cenu noteikšanu, proti, no 39 izlasē iekļautajiem pakalpojumiem 20 gadījumos netiek gūti kapitālsabiedrības attīstībai plānotie ieņēmumi, bet četros gadījumos klienti pārmaksā.

CSDD rīcība nav bijusi pietiekami atbildīga un rūpīga, slēdzot civiltiesiskos līgumus par pakalpojumu saņemšanu no akreditētiem komersantiem, kas paredz daļu no deleģētā valsts pārvaldes uzdevuma - transportlīdzekļu tehniskā apskate - izpildes iegādi, proti, tieši tehnisko kontroli. Pēc VK paustā, CSDD no 2014. līdz 2020.gadam šiem komersantiem pārmaksāja vismaz 4,4 miljonus eiro, kas negatīvi ietekmēja CSDD sniegto pakalpojumu cenu, jo CSDD nebija panākusi tādu tehniskās kontroles pakalpojumu cenas noteikšanu, lai komersantu peļņa būtu samērīga.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētāja ir Satiksmes ministrija.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais