Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Dombrovskis: Nākamās Eiropas sankcijas varētu skart Krievijas naftas, nevis gāzes piegādes

© f64.lv, Oksana Džadana

Jautājumā par nākamo Eiropas Savienības (ES) sankciju piemērošanu Krievijai politiskā vienošanās ir tuvāka sankciju attiecināšanai uz naftas piegādēm, nevis gāzes piegādēm, intervijā atzina Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV).

Viņš sacīja, ka pašlaik Eiropas Komisijā tiek gatavota nākamā sankciju pakete, kurā tiek vērtēts naftas piegāžu jautājums - iespēja atteikties no Krievijas naftas piegādēm vai arī uzlikt papildu tarifus vai maksājumus par šīm naftas piegādēm.

"Tehniski izvērtējums ir veikts, bet lēmumi par sankcijām prasa vienprātīgu ES dalībvalstu lēmumu. Tas nozīmē, ka dalībvalstīm par šīm sankcijām ir jāvienojas un pašlaik notiek ļoti intensīvas politiskās konsultācijas," sacīja Dombrovskis.

Savukārt jautāts par iespēju sankcijas attiecināt uz Krievijas gāzes piegādēm, Dombrovskis pauda, ka "pilnīgi visi risinājumi ir iespējami. Mēs neizslēdzam nevienu no iespējamiem sankciju mehānismiem. Vienlaikus jāsaka, ka pašreiz politiskā vienošanās ir tuvāka attiecībā uz naftas piegādēm".

Viņš arī uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kādi tiek pieņemti politiskie lēmumi par sankcijām, ES notiek intensīvs darbs, lai ātrā tempā atteiktos no Krievijas energoresursiem.

Dombrovskis tostarp atgādināja, ka Eiropas Komisija pirms vairāk nekā mēneša nāca klajā ar priekšlikumiem, iezīmējot kā jau līdz gada beigām par divām trešdaļām ir iespējams samazināt ES atkarību no Krievijas gāzes piegādēm.

Tāpat ir pieņemts lēmums par to, ka jau līdz nākamās apkures sezonas sākumam gāzes krātuvēm jābūt uzpildītām par vismaz 85% un turpmākajos gados par 90%, lai novērstu iespējamās manipulācijas, ar kādām Eiropa saskarās šajā ziemā, kad Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" ierobežoja gāzes piegādes.

Jau vēstīts, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ES Krievijai ir piemērojusi piecas sankciju kārtas. Tostarp apjomīgākās sankcijas skar finanšu sektoru. Ir iesaldēti Krievijas centrālās bankas aktīvi ārvalstīs, no starptautiskās SWIFT norēķinu sistēmas ir atslēgta virkne Krievijas banku. Tirdzniecībā Krievijai un Baltkrievijai kopā ar citām pasaules valstīm ir atcelts vislielākās labvēlības režīms, aizliegta tirdzniecība ar virkni preču. Transportā ES gaisa telpa ir slēgta Krievijas aviokompānijām, Krievijas transporta uzņēmumiem aizliegts veikt pārvadājumus uz ES, ostās nedrīkst ienākt Krievijas karoga kuģi. Sankcijas ir attiecinātas uz virkni Krievijas amatpersonu un uzņēmēju, kas ir atbalstījuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu. Virkne no šīm sankcijām ir attiecināta arī uz Baltkrieviju.

Tomēr enerģētikā ES pašlaik ir noteikusi embargo tikai Krievijas ogļu importam, bet nafta un gāze tiek piegādāta, jo no tām lielā mērā ir atkarīga ES energosistēma.