Latkovskis: Latvijai ir svarīgi, lai mūsu valstī izvietotu pastāvīgu NATO militāro bāzi

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Sarunās par NATO divīziju izvietošanu Baltijas valstu priekšrocības ir jau ilgstoši lielāks finansējums aizsardzībai, bet Latvijas priekšrocība ir arī ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) nozīmīgā loma diplomātijā, saka "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Ainars Latkovskis.

Baltijas valstu premjeri rosinājuši katrā Baltijas valstī izvietot pa vienai kaujas gatavībā esošai NATO sabiedroto divīzijai.

Vaicāts, kas Baltijas valstīm būtu jāizdara līdz NATO valstu Madrides samitam, lai pārliecinātu pārējās NATO dalībvalstis par divīziju izvietošanu, Latkovskis uzsvēra, ka pie tā jau tiek strādāts vairākus gadus, Baltijas valstīm jau ilgi nodrošinot finansējumu aizsardzībai vismaz 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tāpat mūsu apņēmību apliecina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lēmumi par virzību uz militārā budžeta palielinājumu dažu gadu laikā līdz 2,5% no IKP, atzīmēja politiķis. Aizsardzības komisijas deputāts vērsa uzmanību, ka tas būs proporcionāli viens no liekākajiem finansējumiem aizsardzībai no IKP salīdzinājumā ar citām NATO valstīm.

Līdz ar mūsu pašu stingro apņemšanos palielināt finansējumu aizsardzībai demokrātiskā pasaule arī saprot, ka dzīvojam blakus agresorvalstij, kura ir gatava apkarot demokrātiju, uzsvēra JV frakcijas vadītājs.

Politiķis arī vērsa uzmanību, ka Latvija ir labākā pozīcijā diplomātisko centienu jomā, jo ārlietu ministrs Rinkēvičs ir izcīnījis zināmu uzticību NATO līmenī, viņu uztver kā nopietnu, Latvijas, Baltijas valstu pārstāvji, kā svarīgu balsi no mūsu reģiona. Jāturpina darbs diplomātiskajā frontē, tajā skaitā, uzrunājot tās atsevišķās dalībvalstis, kas šajā jautājumā nav tik atbalstošas, pauda parlamentārietis.

Latkovskis arī norādīja, ka Latvijai ir svarīgi, lai mūsu valstī izvietotu pastāvīgu NATO militāro bāzi.

Latvija kā uzņemošā valsts jau ir attīstījusi savu infrastruktūru un būs gatava ieguldīt arī papildus līdzekļus, ņemot vērā jau lemto par vēl lielāka finansējuma piešķiršanu aizsardzībai, atzīmēja JV frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, Baltijas valstu premjeri kopīgajā paziņojumā norādījuši, ka gaidāmajā NATO galotņu sanāksmē, kas jūnija beigās notiks Madridē, centīšoties apstiprināt nākamo NATO stratēģisko koncepciju, kā arī ievērojami stiprināt NATO ilgtermiņa atturēšanas un aizsardzības risinājumus un NATO austrumu flangu.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.