Ko pēc Latvijas atteikšanās no Krievijas gāzes iesāks ar infrastruktūru?

© F64

Latvijai atsakoties no Krievijas gāzes piegādēm, dabasgāzes sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") vērtēs tālāku rīcību saistībā ar kompānijas infrastruktūru, kas nodrošina dabasgāzes piegādes no Krievijas,  informēja kompānijas valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Viņš atzīmē, ka lēmumi par infrastruktūru, kuras vērtība veido 6% no kopējās "Conexus" aktīvu vērtības, tiktu pieņemti arī pēc konsultācijām ar Igaunijas sistēmas operatoru "Elering".

Bariss skaidro, ka "Conexus" kā prioritāros uzdevumus izvirza valdības noteiktos lēmumus, kas attiecas uz Baltijas valstu dabasgāzes apgādi un tās iespējamajām alternatīvām.

"Piemēram, martā nodrošinājām nepieciešamo jaudu krātuvē, lai nodrošinātu dabasgāzes uzglabāšanu, kā arī prioritizējām dabasgāzes plūsmas, priekšroku dodot gāzes plūsmai no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa pa Lietuvas - Latvijas starpsavienojumu un gāzes plūsmai pa Lietuvas - Polijas dabasgāzes starpsavienojumu (GIPL)," norāda Bariss.

Kā ziņots, 19.aprīlī Latvijas valdība pieņēma konceptuālu lēmumu no 2023.gada 1.janvāra atteikties no Krievijas dabasgāzes.