Pret trakumsērgu vakcinēta ceturtā daļa no Latvijā ievestajiem Ukrainas bēgļu mājdzīvniekiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijā līdz šim veterinārārstus apmeklējuši 676 Ukrainas bēgļu ievestie mājdzīvnieki, un no tiem pret trakumsērgu vakcinēta ceturtā daļa, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Dienestā norāda, ka visi minētie 676 dzīvnieki reģistrēti un, ja nepieciešams, apzīmēti ar mikroshēmu. Lielākā daļa no dzīvniekiem ir saņēmuši arī pirmo trakumsērgas vakcinācijas poti, jo vien tikai apmēram 25% no veterinārārstiem uzrādītajiem dzīvniekiem bijusi derīga vakcinācija pret trakumsērgu.

PVD atgādina, ka, ieceļojot Eiropas Savienībā (ES) no Ukrainas, dzīvniekiem, kuri devušies bēgļu gaitās kopā ar saviem īpašniekiem, ir atvieglotas veterinārās ieceļošanas prasības, taču, uzreiz pēc ierašanās Latvijā, bet ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā, dzīvnieka īpašniekam ir jādodas uz jebkuru veterināro klīniku, lai dzīvnieku reģistrētu, apzīmētu ar mikroshēmu jeb čipētu un vakcinētu pret trakumsērgu. Šie pakalpojumi Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek sniegti bez maksas.

Trakumsērga ir bīstama un letāla slimība gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tās inkubācijas periods var ilgt līdz pat vienam gadam. Tas nozīmē, ka dzīvnieks var izskatīties klīniski vesels, taču patiesībā būt inficēts un apdraudēt apkārtējos cilvēkus un dzīvniekus.

Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas Latvijā kopš 2005.gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010.gadā, bet mājas jeb istabas dzīvniekiem - 2012.gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) 2015.gadā Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD arī norāda, ka piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēti un sestdien, 23.aprīlī, stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi "Veterinārās prasības Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijas Republikā", kas nosaka kārtību, kādā reģistrē suņus, kaķus, mājas (istabas) seskus un zirgus, kuri kopā ar Ukrainas civiliedzīvotājiem ieceļojuši Latvijā, kā arī kārtību, kādā nodrošina dzīvnieku obligāto veselības prasību izpildi un veic samaksu par dzīvnieku obligāto veselības prasību izpildei veicamajiem pasākumiem un dzīvnieku reģistrāciju, un maksimālo maksas apmēru.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis Nacionālajai apvienībai (NA) valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 673 eiro apmērā un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Svarīgākais