Veselības ministrija un valdība nepilda solīto; LVSADA pauž neapmierinātību

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž neapmierinātību par Veselības ministrijas (VM) nespēju palielināt ārstniecības personu algu par 10%, kas tika solīts iepriekš.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību ārstniecības personu mēneša vidējās darba samaksas apmēri no šī gada 1.janvāra tiek palielināti ne mazāk kā par 10%. Proti mēneša vidējā darba samaksa ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem būtu 1862 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - 1 117 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - 745 eiro.

Pēc LVSADA paustā, ne VM, nedz arī valdība kopumā prasību joprojām neņem vērā. Biedrībā apgalvo, ka patlaban mēneša vidējā darba samaksa, ko par veikto darbu garantē valsts, ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem ir paaugstināta tikai par 5,4%, ārstniecības un pacientu aprūpes personām, funkcionālo speciālistu asistentiem - tikai par 5,9%, bet māsu palīgiem nav paaugstināta ne par centu.

LVSADA atgādina, ka atbilstoši konceptuālajam ziņojumam par veselības aprūpes sistēmas reformu šogad valsts garantētajai mēneša vidējai darba samaksai bija jāsasniedz 2327 eiro - ārstiem, 1396 eiro - māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem un 931 eiro pirms nodokļu samaksas - māsu palīgiem.

Izrādot maksimālu pretimnākšanu kompromisa meklējumos, LVSADA cer ar Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes palīdzību panākt streika prasības izpildi, sākot ar 2022.gada 1.jūliju.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvaldes amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1966. gadā dzimušo Vjačeslavu Malko, kurš šī gada 22. augustā izgāja no savas dzīvesvietas Rīgā, Līvānu ielā 1 un līdz šim brīdim vīrieša atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais