LG noslēdz līgumu ar "Gazprom"; iepirkuma cena būs par 15% zemāka

AS "Latvijas Gāze" (LG) ir noslēgusi līgumu ar Krievijas kompāniju "Gazprom" par dabasgāzes piegādi, saskaņā ar kuru gāzes iepirkuma cena būs par 15% zemāka, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LG preses sekretārs Vinsents Makaris.

Ar iepirkuma cenas samazinājumu šādā apmērā var rēķināties, izpildoties vienādiem apstākļiem kā iepriekšējās cenu aprēķinu formulas piemērošanas laikā.

Šāds samazinājums atbilst iepriekš LG akcionāra SIA "Itera Latvija" vadītāja Jura Savicka izteiktajām prognozēm.

Jaunā formula attieksies uz nākamo gadu.

Iepirkuma cena ir viens no faktoriem, kas nosaka tarifus. LG norāda, ka lielākā nozīme tarifos ir tieši iepirkuma cenai, kuru savukārt būtiski ietekmē naftas cena un valūtu attiecības. Patlaban abiem apstākļiem ir negatīva tendence, tādēļ dabasgāzes cenu ilgākā termiņā patlaban esot grūti prognozēt.

LG arī atgādina, ka 2011.gadā tiks paaugstināta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme no 10% uz 12%, kā arī pieaugs pamata PVN likme. Savukārt 2011.gada 1.jūlijā dabasgāzei mājsaimniecības un siltumapgādes vajadzībām tiks piemērota akcīze, kas sadārdzinās gala tarifus.

Tarifu samazinājums ir gaidāms no nākamā gada sākuma. Par to LG paziņoja jau 10.decembrī. Kā teica Makaris, tarifu aprēķinā tika ņemta vērā jaunā formula.

Kā ziņots, mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, tarifi samazināsies par 7%, savukārt plītiņu lietotājiem - par 4%. Rūpnieciskiem klientiem tiek prognozēts tarifu samazinājums vidēji par 5%.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība") žurnālistiem Maskavā teica, ka otrdien iecerējis tikties ar "Gazprom" valdes priekšsēdētāju Alekseju Milleru.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais