Aptaujā noskaidro, cik Latvijas iedzīvotāju nekad nav smēķējuši

© Gints Ivuškāns /F64

88% smēķētāju Latvijā ir iesākuši smēķēt ar klasiskajām cigaretēm, bet 7% atzinuši, ka sākums smēķēšanai bijušas alternatīvas klasiskajām cigaretēm, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" aptauja.

Aptaujā 36% respondentu norādīja, ka vispār nav lietojuši tabaku un nikotīnu saturošus produktus, bet 29% atzīst, ka to ir darījuši agrāk, bet pārtraukuši.

Kā norādīja kustības "Latvijas bērni bez cigaretēm" iniciatore un biedrības "Bērnu draugi" vadītāja Iveta Ziemele, atkarība no cigaretēm ir viens no galvenajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem, ko visbiežāk rada onkoloģiskas saslimšanas un citas slimības.

Viņa uzsvēra, ka onkoloģija ir otrs visbiežāk sastopamais mirstības cēlonis pēc sirds un asinsvadu slimībām, un tieši plaušu vēzis ir galvenais no visiem vēža paveidiem, ik gadu aiznesot līdzi ap 950 cilvēku dzīvības.

Patlaban cīņa pret vēzi pasludināta par vienu no Eiropas Savienības prioritātēm, un, viņasprāt, arī Latvijai ir jādomā radikālāki soļi, lai mazinātu smēķētāju skaitu un pavisam samazinātu starp jauno paaudzi.

Pēc viņas paustā, šajā jomā drosmīgu soli ir spērusi Jaunzēlande, kurā parlaments ir nobalsojis par cigarešu tirdzniecības aizliegumu bērniem, kas dzimuši pēc 2004.gada. Līdzīgu priekšlikumu ir paudis arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S), kurš aicina arī Latvijai sekot šim piemēram un ir sagatavojis priekšlikumu aizliegt tirgot cigaretes pēc 2008.gada dzimušajiem.

Ziemele aicina Veselības ministriju un citus valsts politikas veidotājus būt rīcībspējīgākiem un pieņemt atbildīgu lēmumu, lai nākotnē bērni nemaz nezinātu, kas ir cigaretes, tādējādi arī mazinot onkoloģisko un citu slimību radītos riskus.

"SKDS" pētījums veikts šī gada sākumā, un tajā piedalījās 2000 Latvijas iedzīvotāju.

Latvijā

Latvijas duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova piektdien Šveicē notiekošā pludmales volejbola profesionālās tūres (BPT) Gštādes "Elite 16" turnīrā piedzīvoja zaudējumu noslēdzošajā grupas mačā, taču tāpat sasniedza izslēgšanas spēles.

Svarīgākais