Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldībās nodarbinātajiem sociālajiem darbiniekiem plānotas piemaksas algai

© Gints Ivuškāns /F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja 667 982 eiro pārdali Labklājības ministrijas (LM) budžetā, lai nodrošinātu valsts budžeta mērķdotāciju piemaksai pie mēnešalgas 2022.gadā pašvaldību un to izveidoto iestāžu sociālajiem darbiniekiem.

LM 2022.gada 4.aprīļa vēstulē lūdza atļaut veikt apropriācijas pārdali pamatbudžeta apakšprogrammas "Sociālās rehabilitācijas valsts programmas" ietvaros starp prioritārajiem pasākumiem 667 982 eiro apmērā, samazinot 2022.gadā prioritārajam pasākumam "Atalgojuma paaugstināšana aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās" plānoto finansējumu un palielinot 2022.gada prioritārajam pasākumam "Mērķdotācijas sociālajiem darbiniekiem" plānoto finansējumu.

Sociālajiem darbiniekiem pašvaldību sociālajos dienestos, tostarp struktūrvienībās un pašvaldību izveidotās iestādēs, kas sniedz sociālos pakalpojumus, par personīgu ieguldījumu tiks nodrošinātas piemaksas pie mēnešalgas, 29.martā nolēma Ministru kabinets.

LM skaidro, ka sociālo darbinieku nepietiekams skaits, paaugstinātā noslodze un profesionālā "izdegšana" rada riskus pašvaldību sniegto sociālā darba pakalpojumu kvalitātei. Attiecīgi nepieciešams motivēt pašvaldībās strādājošos sociālos darbiniekus turpināt darbu jomā, nodrošinot iespēju saņemt piemaksu pie amatalgas par personīgo ieguldījumu.

Paredzēts, ka no šā gada 1.janvāra pašvaldībām tiek piešķirta mērķdotācija piemaksai pie mēnešalgas par personīgo ieguldījumu un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām sociālajiem darbiniekiem, tostarp arī sociālo dienestu, to struktūrvienību un nodaļu vadītājiem, kuri strādā pašvaldību sociālajos dienestos un veic sociālo darbu, kā arī pašvaldību izveidotās iestādēs, kas sniedz sociālos pakalpojumus.

Paredzēts, ka piemaksa pie amatalgas sastāvēs no pamata piemaksas un papildu piemaksas 30% apmērā no aprēķinātās pamata piemaksas.

Piemaksas var saņemt tie darbinieki, kas pēdējo triju gadu laikā vismaz 12 mēnešus nepārtraukti ir strādājuši pašvaldības sociālajā dienestā vai arī pašvaldības izveidotā iestādē, kas sniedz sociālos pakalpojumus, ir ieguvuši sociālā darbinieka kvalifikāciju, kā arī tie darbinieki, kuri ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā. Gadījumā, ja kāds sociālais darbinieks izglītību iegūs 2022.gadā, tad no brīža, kad persona saņēmusi diplomu, tā var kvalificēties piemaksas saņemšanai, ja persona kvalificējas pārējiem noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Savukārt, lai saņemtu papildu piemaksu 30% apmērā no aprēķinātās pamata piemaksas, darbiniekam ir jāspecializējas vai jāsāk specializācija sociālajā darbā ar konkrētu klientu grupu klātienes mācībās.

Tāpat piemaksas var saņemt darbinieks, kurš iegūst vai ir ieguvis maģistra grādu sociālajā darbā, kurš pēdējo triju gadu laikā ir piedalījies sociālās jomas attīstībai nozīmīga projekta izstrādē vai īstenošanā pašvaldības, reģionālā, nacionālā vai starptautiskā līmenī, ja par to nav saņemts atalgojums, kā arī kurš pēdējo triju gadu laikā papildus tiešajiem darba pienākumiem ir vadījis mācības citiem pašvaldībā strādājošiem sociālā darba speciālistiem vai veicis jauna sociālā darbinieka ievadīšanu darbā institūcijā.

LM norāda, ka, ņemot vērā pagājušajā gadā vairākkārt izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un tās radītajām sekām, daļa sociālo darbinieku slimoja, bet daļa bija spiesta aizstāt trūkstošos darbiniekus, strādājot praktiski dubultā. Līdz ar to visiem pašvaldību izveidoto iestāžu sociālajiem darbiniekiem nebija laika resursu profesionālās kompetences celšanai, tādējādi vispār neizpildot vai arī tikai daļēji izpildot noteiktās prasības par supervīziju un mācību stundu apjomu.

Attiecīgi noteiktajiem kritērijiem pamata piemaksas saņemšanai un piemaksai kopumā kvalificējas aptuveni 64% no sociālajiem darbiniekiem.