Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Piešķirs vēl 500 000 eiro vienreizējo nodarbinātības sākšanas pabalstu izmaksām Ukrainas bēgļiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valdība nākamnedēļ plāno lemt par papildus 500 000 eiro piešķiršanu Labklājības ministrijai (LM), lai varētu 1000 bēgļu no Ukrainas izmaksāt vienreizējos nodarbinātības sākšanas pabalstus vienas minimālās mēnešalgas apmērā.

Valdība jau 23.martā bija piešķīrusi finansējumu 150 000 eiro apmērā, lai nodrošinātu šos pabalstus pirmajiem 300 bēgļiem.

Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, uz 5.aprīli darba attiecības bija sākuši un pieprasījuši vienreizējo nodarbinātības uzsākšanas pabalstu 276 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir reģistrētas 7 289 vakances, kuras darba devēji piedāvā Ukrainas civiliedzīvotājiem, bet saskaņā ar datiem uz šī gada 4.aprīli - konsultēti 1386 ukraiņu bēgļi, sniedzot tiem darba meklēšanas atbalstu.

Lai netiktu kavētas pabalsta izmaksas personām, kuras uzsākušas nodarbinātību, tiks ieplānoti līdzekļi, lai pabalstu varētu izmaksāt vēl 1000 Ukrainas bēgļiem. Turpmāk nepieciešamā finansējuma pieprasījums tiks sagatavots atkarībā no situācijas, analizējot pabalsta izpildes apjomus un prognozējot turpmākas pabalsta izpildes tendences.

Lai saņemtu nodarbinātības uzsākšanas pabalstu, mēneša laikā no darba tiesisko attiecību sākšanas dienas jebkurā no NVA klientu apkalpošanas vietām Latvijā jāiesniedz iesniegums nodarbinātības sākšanas pabalsta saņemšanai.

Paredzēts, ka Ukrainas civiliedzīvotāji pabalstu varēs saņemt tikai vienu reizi, kad tiek uzsāktas darba attiecības Latvijā, un tas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

LM prognozē, ka pabalsts varētu būt nepieciešams aptuveni 3000 personu, tātad kopumā tam būtu nepieciešami 1,5 miljoni eiro.