Krievija baida ar kodolieroču izvietošanu Baltijas jūras reģionā

© Scanpicx

Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks, bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs brīdinājis, ka gadījumā, ja Somija un Zviedrija pievienosies NATO aliansei, Krievijai nāksies izvietot kodolieročus Baltijas jūras reģionā, raksta portāls "LSM".

Lietuvas amatpersonas paudušas izbrīnu par Medvedeva izteikumiem, jo Lietuvas drošības dienestu rīcībā ir informācija, ka Krievijas kodolieroči jau sen ir izvietoti Kaļiņingradas apgabalā.

Medvedevs ceturtdien izklāstījis savu reakciju uz ziņām par iespējamo Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO (abas ziemeļvalstis jau šovasar varētu iesniegt NATO attiecīgu pieteikumu).

NATO vadība sola, ka gadījumā, ja Somija un Zviedrija izlems pievienoties aliansei, tās uzņems paātrinātā kārtībā.

“Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka Krievijai būs vairāk oficiāli reģistrētu ienaidnieku,” raksta Medvedevs.

Viņš apgalvo, ka no Krievijas pozīcijām neesot īpašas nozīmes, vai NATO ir 30 vai 32 dalībvalstis, turklāt Zviedrija un Somija ir salīdzinoši nelielas valstis. Taču tādējādi Krievijas sauszemes robeža ar NATO kļūs vairāk nekā divas reizes garāka.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteicies, ka Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO piespiestu Krieviju domāt par savas rietumu robežas nostiprināšanu.

Medvedevs apgalvo, ka tādā gadījumā Krievijai nāksies pastiprināt savus spēkus Somu jūras līča apkaimē, attīstīt pretraķešu aizsardzību šajā reģionā. Tādā gadījumā arī nevarot būt ne runas par Baltijas jūras kā no atomieročiem brīvas zonas statusu, jo Krievijai esot “jāatjauno spēku līdzsvars”.

Medvedevs gan spriež, ka Somijas un Zviedrijas iespējamā pievienošanās NATO atšķiras no Ukrainas situācijas, jo Krievijai ar šīm valstīm neesot teritoriālu strīdu.

Jāatgādina, ka Ziemas kara rezultātā PSRS un Krievija kā tās mantiniece piesavinājās ap 10% pirmskara Somijas teritorijas.

Medvedevs arī izteica netiešus draudus Somijai un Zviedrijai, norādot, ka neviens nevēlas, lai tuvumā tiktu izvietoti “Iskander” raķešu kompleksi, hiperskaņas raķetes un kuģi ar atomieročiem.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais