Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ja aiztiks pieminekli, LKS biedri draud ar karu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ļvivas apgabala Strijas un Čerkasu pilsētās nogāzti pieminekļi padomju zaldātiem. Jo ir karš un šo zaldātu pēcteči cenšas iznīcināt Ukrainu. Tikmēr Latvijā politiķi un varas iestādes vēl tikai taustās ap padomju okupācijas artefaktiem, un svarīgākais no tiem, protams, ir “Piemineklis Padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”. Prokremliskās partijas “Latvijas Krievu savienība” biedri draud ar karu, ja piemineklis tiks aizskarts.

“Mēģinājums pārvietot pieminekli kaut par milimetru būs līdzvērtīgs kara pieteikumam, kurā mēs gūstekņus neņemsim.” Šīs paziņojuma autors ir prokremliskās partijas “Latvijas Krievu savienība” padomes loceklis Jevgēņijs Osipovs. Citi locekļi un domubiedri aktīvi dalās ar šo tekstu, kas oriģinālā publiskots 2013. gadā, taču tagad atkal tiek celts gaismā. To sociālajos tīklos publiskojis pats Osipovs, viņa sieva, partijas un domu biedri, Krievijas agresijas slēptie un neslēptie atbalstītāji.

Krievijas ietekmes aģenti Jevgēņijs un Jeļena Osipovi / Publicitātes foto

Žogs pret kara svinībām

Militārajā slengā gūstekņus neņemt nozīmē - šaut pretiniekus nost bez šķirošanas. Kremļa ietekmes aģenti faktiski draud ar karu. Pagaidām šie draudi izteikti caur puķēm, kuras viņi tik ļoti 9. maijā vēlas kraut kaudzēs pie “Pieminekļa Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”. Monuments ir acīmredzami sliktā tehniskā stāvoklī, un droši vien īpašas apstākļu sakritības gadījumā kāda vaļīgāka apšuvuma plāksne patiešām varētu uzkrist kādam okupācijas svinētājam uz kājas. Taču nav jābūt inženierzinātņu doktoram vai sabiedrisko attiecību ekspertam, lai saprastu, ka žogs ap pieminekli uzsliets saistībā ar gaidāmajām neoficiālajām 9. maija svinībām. Tās šogad draud izvērsties vienlaikus gan par nelegālām Latvijas okupācijas svinībām, gan atbalsta pasākumu Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Viņi solās iet līdz galam

“Neatkarīgā” jau vēstīja, ka Latvijas Krievu savienības sociālo tīklu vietnē sekotāji tiek aģitēti iesaistīties brīvprātīgajā naktssardzē - “Nočnoj dozor”. Tā ir Latvijas Krievu savienības atbalstīta un Osipova vadīta kampaņa padomju pieminekļu aizsardzībai. Lai arī Rīgas dome nekādiem 9. maija masu pasākumiem atļaujas izsniegt negrasās, partijas biedri arvien vēsta par “rīdziniekiem” eksistenciāli svarīgo nepieciešamību nolikt puķes, kā arī nosargāt pieminekli no vandaļiem. Publiski pieejamā informācija, kā arī partijas komunikācijas analīze ļauj prognozēt, ka grandiozam puķu festivālam 9. maijā sekos nesaskaņota masu mītiņošana Latvijas Krievu savienības biedru organizētajā naktssardzē ar sekojošu nesaskaņotu gājienu pa Rīgas ielām, tādējādi demonstrējot “krievu pasaules” vienotību un spēku. “Visi, kam dārgs ir 9. maijs un šis piemineklis, mums visiem jāapvienojas, jāiznāk laukā un jāaizstāv mūsu piemineklis līdz galam. Tikai tā mēs varēsim to noturēt,” ar šādu vēstījumu Krievijas armijas godinātājus 9. maija naktī pieminekļa pakājē pulcēties aicina Latvijas Krievu savienības padomes locekle un Rīgas domes darbiniece Tatjana Andrijeca.

Organizācija ir bīstama Latvijai

Protams, pašvaldības lēmums pieminekli daļēji iežogot prokremliski noskaņotajā publikā tiek uztverts ļoti emocionāli - lēmuma pieņēmēji un latvieši kopumā tiek apsaukāti par nacistiem, par neliešiem, meļiem, zaimotājiem, pretekļiem, suņiem, gļēvuļiem un kā tik vēl ne. Viņiem draud ar krievu kuģi, kas esot arvien tuvāk, un LKS jaunā līdera Jevgēņija Osipova veco citātu: “попытка перенести памятник хотя бы на миллиметр, будет равносильна объявлению войны, в которой мы пленных брать не будем.” Biedē ar karu. Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā prokremliskās “Latvijas Krievu savienības” atbalstītāju skaits būtiski pieaudzis, un tas ir skaidrs signāls, ka šis politiskais spēks ir bīstams Latvijai. Tādēļ ne vien partijas vadošie politiķi kā Kremļa ietekmes aģenti, bet arī organizācija kopumā šobrīd atrodas zem pastiprinātas uzraudzības lupas. Valsts drošības dienests ir konstatējis, ka partijas aktivitātes vērstas uz Krievijas Federācijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī Krievijas propagandas vēstījumu izplatīšanu. Latvijas drošības interesēs būtu, lai šī uzraudzība vainagotos ar “Latvijas Krievu savienības” likvidāciju.

UZZIŅA

Valsts drošības dienesta skaidrojums par “Latvijas Krievu savienībai” izteikto brīdinājumu:

“VDD politiskajai partijai ir izteicis brīdinājumu saskaņā ar Valsts drošības iestāžu likuma 19. panta pirmās daļas 12. punktu. Minētais punkts paredz VDD tiesības kā fiziskām, tā juridiskām personām, tajā skaitā politiskajām partijām, izteikt brīdinājumu par nepieļaujamību izdarīt likumpārkāpumus, kas ir vērsti pret valsts drošību vai var tai kaitēt. Atšķirībā no Politisko partiju likuma, Valsts drošības iestāžu likums neparedz nepieciešamību noteikt termiņu brīdinājuma ievērošanai. Ja partija pēc brīdinājuma saņemšanas veiks nelikumīgas darbības, VDD pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus.”