Maskavas nams Rīgā saņēmis Covid-19 naudu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Pavisam nesen Latvijas varas iestādes bija pretimnākošas par vienu no Krievijas propagandas centriem dēvētā Maskavas nama atbalstīšanā – VID četriem tā darbiniekiem no Latvijas valsts budžeta divus mēnešus izmaksājis tā saucamo Covid-19 atbalsta naudu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Latvija Ukrainā sāktā kara dēļ iesaldējusi Rīgā strādājošā Maskavas nama akīvus. Raidījumam tapis zināms, ka iestādes bankas kontā aizliegts izmantot no Maskavas pašvaldības saņemto naudu.

Pēc Zemesgrāmatas datiem Maskavas nams Rīgā Marijas ielā 7 pieder Maskavas pilsētas īpašuma departamentam. Pirms 20 gadiem tas bija Latvijas dzelzceļa īpašums, bet uzņēmuma vadītājs Andris Zorgevics to nodeva Krievijas galvaspilsētai.

Kopš izveidošanas Maskavas namu vadījis Juris Silovs - viņš bijis valdē Latvijā reģistrētā akciju sabiedrībā. Bet šobrīd namā izveidojusies divvaldība.

Latvijā reģistrēta filiāle, kas pārstāv Maskavas pilsētas Valsts unitāro uzņēmumu ”Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs”. Tās filiāli Latvijā vada agrākais Rīgas Krievu teātra direktors Eduards Cehovals: “Ir kā ir. Kā būs - tā būs. Pateiks - aizvērt rupji sakot. Nu, aizvērs. Atvērt. Atvērs. Mēs esam izpildītāji. Lietotāji. Mēs nepieņemam lēmumus. Tas ir pats galvenais. ”

“Šo ēku uz doto brīdi nevar ne pārdot, ne kādam dāvināt, ne apķīlāt. Ne arī kādam iznomāt. (NP: Tad tur grāmatnīca, kas tur atrodas vai vēl kādi biroji, tur nevar atrasties?) Te ir nianse. Tie līgumi, kas ir noslēgti līdz sankciju regulējuma spēkā stāšanās brīdim, tie ir izpildāmi. Tie uzņērmumi, kas tur nomā telpas, viņi tur drīkst atrasties un drīkst turpināt darboties. Ir cits jautājums - kam viņi maksā šo naudu. Un ja viņi maksā naudu, piemēram, īpašniekam, kuram ir uzlikts arī finanšu liegums, tad tajā gadījumā tas jau ir bankas uzdevums šos līdzekļus iesaldēt. Ir nianses atkal. Iesaldēšana, kas nav TM kompetence, nenozīmē, ka ar tiem nedrīkst rīkoties. Ir noteikti kritēriji, noteikti gadījumi, ko drīkst darīt, bet visos gadījumos jāprasa bankai un bankai jākonsultējas ar FKTK, lai saņemtu atļauju rīcībai ar šiem līdzekļiem,” saka Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs.

Maskavas nama pašreizējā pārstāvniecība palikusi bez naudas, jo iesaldēti tās kontā Rietumu bankā ienākušie līdzekļi no Krievijas.

Savukārt kā apstiprina Valsts ieņēmumu dienests, Maskavas nams pirms dažiem mēnešiem no Latvijas valsts saņēmis tā saucamās Covid-19 kompensācijas. Algu subsīdiju atbalsts piešķirts divus mēnešus 4 darba ņēmējiem. Par 2021.gada oktobri pagājušā gada 27.decembrī Latvijas valsts Maskavas namam samaksāja 1635 eiro un 36 centus. Par novembri šogad 11.janvārī pārskaitīti 1526 eiro un 28 centi.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.