Cik daudz jauniešu Latvijā gatavi veidot iekrājumus?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijā 41% jaunieši gatavi veidot iekrājumus, secināts bankas "Citadele" un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "CBL Asset Management" veiktajā aptaujā.

Aptaujājot jauniešus vecumā no 18 līdz 29 gadiem, 41% studējošo (jaunieši vecumā no 18 līdz 23) un jauno pieaugušo (vecuma grupa 24-29) bija vienisprātis, ka naudas taupīšana un uzkrājumu veidošana ir labākais, ko var iesākt ar naudu.

Vienlaikus tieši šīs vecuma grupas iedzīvotāji Latvijā visbiežāk nezina sava pensijas otrā līmeņa veidošanas pamatprincipus, secināts pētījumos.

Pēc aptaujas datiem, 36% jauniešu nezina, kura finanšu iestāde pārvalda viņu pensijas uzkrājumu, bet 51% respondentu nevarēja atbildēt, vai viņu izvēlētais pensiju otrā līmeņa plāns tiek pārvaldīts aktīvi vai pasīvi.

Vienlaikus 6% no aptaujātajiem jauniešiem zina, kādu summu gada laikā samaksā komisiju maksās pensijas pārvaldniekam, kamēr 85% atzīst, ka viņiem nav ne jausmas par iztērēto ikgadējās komisiju maksās.

Izvērtējot pensijas pārvaldnieka iespējamos pienākumus, 52% Latvijas jauniešu uzskata, ka pensiju pārvaldniekiem būtu operatīvi jāreaģē uz izmaiņām tirgos, lai pasargātu uzkrājumu no vērtības zaudēšanas. Tāpat 48% pauda, ka, viņuprāt, pārvaldniekiem būtu regulāri jāanalizē izdevīgākās ieguldījumu iespējas.

Aptauju par Latvijas iedzīvotāju zināšanām pensijas uzkrājumu plāna pārvaldīšanā banka "Citadele" veica 2022.gada februārī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", aptaujājot 755 iedzīvotājus vecuma grupā no 18 līdz 59 gadiem, bet pētījums par bērnu finanšu paradumiem veikts 2021.gadā, tiešsaistē aptaujājot 610 bērnu un jauniešu visā Latvijā.

Latvijā

Centrālo vēlēšanu komisiju pēdējos pāris gados piemeklējuši vairāki satricinājumi. Pret iepriekšējo vadību notiek izmeklēšana, tāpat pārtraukta sadarbība ar uzņēmumu, kas nodrošināja vēlēšanu datorsistēmas daudzu gadu garumā. Tagad CVK piedāvā jaunu vēlēšanu biļetenu dizainu un atzīst, ka līdzšinējais radījis krāpšanās riskus, vēsta raidījums “Nekā personīga”.