Gada beigās valsts un pašvaldību iestādēs taupību nejūt

Gada beigās valsts un pašvaldību iestādes steidz rīkot iepirkumus, šovakar ziņo telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Piemēram, Autotransporta inspekcija izsludinājusi datortehnikas iepirkumu tajā pat dienā, kad valdībā izlemts par iestādes likvidēšanu, bet "Aleks un V" bez konkursa uz pieciem gadiem ieguvis tiesības ēdināt pacientus Biķernieku un Linezera slimnīcās.

Taupības režīmā Finanšu ministrija liekus tēriņus solīja nepieļaut. Tomēr slēgtie darījumi liecina par pretējo. Pirmais iepirkumu bums bija pirms vēlēšanām - valsts un pašvaldību iestādes satrauktas gaidīja politiskās varas maiņu. Ierasto 40 iepirkumu vietā tolaik Iepirkumu uzraudzības birojā dienā reģistrēti pat 100 sludinājumi. Tagad, gada beigās, esot līdzīgi.

"Praktiski mēs ar to sastopamies katru gadu. Decembra mēnesis ir tāds mēnesis, kad diezgan intensīvi pirkts, man grūti spriest - vajadzīgas vai nevajadzīga lietas, bet tiek pirkts pastiprināti," atzīst Iepirkumu uzraudzības biroja direktors Andrejs Tiknuss.

Visiem šiem iepirkumiem ir neticami īsi termiņi - lai darījumus nokārtotu līdz Jaunajam gadam. Viens no piemēriem ir Daugavpils medicīnas koledža. Šeit vēlas iepirkt mēbeles studentu kopmītnēm. Konkurss noslēdzās piektdien, bet mēbeles - vairāk nekā 300 gultas, galdi, skapji un krēsli - jāpiegādā jau otrdien. Skolas direktore nepiekrīt, kas tas ierobežo konkurenci. Latgales puses mēbeļu veikalu aptauja liecina, ka šādu daudzumu mēbeles var sagādāt tikai tad, ja pircējs un tirgotājs iepriekš vienojies.

Otrā Latvijas pusē - Ventspilī - pašvaldības slimnīca gada beigās rīko medicīnas aparatūras iepirkumu. Pieteikšanās laiks - divas nedēļas, bet tehnikas piegāde - desmit dienas. Par veselības nozari atbildīgais pilsētas galvas vietnieks Guntis Blumbergs uzskata, ka termiņš ir pietiekams, lai aparatūru pagūtu piegādāt.

Jēkabpils dome Ziemassvētku laikā plāno pirkt lietotu auto, Bruņotie spēki gādās atpūtas mēbeles un sporta inventāru. Savukārt Līvānu pašvaldība pirks datorus. Uzvarētājam ap 10 000 latu vērtās preces jāpiegādā līdz Ziemassvētkiem. Iepirkuma rīkotājs neslēpj - steiga skaidrojama ar naudu, ko jāpagūst iztērēt līdz gadu mijai.

Ja Līvānos steigu skaidro ar haosu, ko radījusi novadu reforma, tad nelietderīgāks ir Autotransporta inspekcijas iepirkums. 11 000 latu tērēs 12 datoru iegādei. Iepirkums izsludināts tajā pat dienā, kad Ministru kabinets nolēmis inspekciju likvidēt un pievienot policijai. Inspekcijas direktora vietnieks "Nekā personīga" neslēpj, ka iepirkums izsludināts tajā pašā dienā, kad valdība izlēmusi iestādi likvidēt un pievienot policijai. Vai policijai šāda tehnika ir nepieciešama, prasīts neesot.

Daudz tiešāk ar savu naudu rīkojas Austrumu slimnīca. Konkursā pirms gada, kuru konkurenti sauca par diskriminējošu un uzrakstītu jau iepriekš zināmam pretendentam, slimnīca noslēdza līgumu ar firmu "Aleks un V". Par 3,7 miljoniem latu tā ieguva tiesības piecus gadus ēdināt pacientus Gaiļezerā un Onkoloģijas centrā.

Tagad slimnīca konkursu nerīkoja vispār un bija noteikusi sarunu procedūru. Tas klusu ļāva noslēgt jaunu līgumu ar to pašu "Aleks un V" par pacientu ēdināšanu Biķernieku un Linezera slimnīcā. Līguma summa ir vairāk nekā miljons latu. Slimnīca uzskata - darījums ir caurspīdīgs un izdevīgs.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais