Daudzi deputāti budžeta projektā nav iedziļinājušies

© Lauris Vīksne, f64

Lai gan valsts budžets ietekmē ikvienu iedzīvotāju, tikai retais no aptaujātajiem valdību veidojošo partiju Saeimas deputātiem atzīst, ka ir detalizēti iepazinies ar nākamā gada valsts budžeta projektu, par kuru viņiem jābalso nākamnedēļ, ziņo telekompānijas LNT raidījums "Top 10".

Vairāki deputāti, lai gan par budžetu jau balsojuši pirmajā lasījumā, nemaz neuzskata par vajadzīgu iedziļināties budžetā un paļaujas uz saviem kolēģiem, kas esot zinošāki.

"Nu - teiksim tā, ka nē. Pa diagonāli esmu iepazinies, bet tā, ka dabīgi es paļaujos uz visiem kolēģiem. Mums frakcijā ir gan premjers, gan finanšu ministrs," sacīja Saeimas deputāts Imants Lieģis (V). Savukārt viņa kolēģis Ojārs Kalniņš (V) skaidro, ka šajā jomā paļaujas uz ekspertiem.

Tikai retais no aptaujātajiem deputātiem spēj daudz maz precīzi atbildēt pat uz elementārāko jautājumu - kādi ieņēmumi un izdevumi nākamgad plānoti valsts budžetā. Deputātiem, kuri rīt balsos par budžetu, ir arī miglains priekšstats par vēl vienu būtisku lietu - kādā proporcijā tiek sadalīts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un cik liela ir dotācija pašvaldībām.

Aptaujātie, pat no Latvijas Zemnieku savienības, nezina, kādā apjomā paredzētas garantijas lauksaimniekiem.

Tāpat Saeima ievēlētajiem nav ne mazākās nojausmas par iekšzemes kopprodukta prognozi, kāda izmantota budžeta sagatavošanā.

Deputāti taisnojas - katrs cipars galvā nav jāpatur, jo katrs pārzinot kādu konkrētu jomu.

Lai gan deputātu atbildes pierāda, ka viņiem trūkst pat elementāru zināšanu par nākamā gada budžetu, ir deputāti, kas ir pārliecināti par savām spējām rīt lēmumus pieņemt atbildīgi.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais