Stankevičs: politiķi baznīcu mēģina izmantot saviem mērķiem

© Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

"Redzu, ka politiķi un uzņēmēji mēģina ievilkt baznīcu savā orbītā un mēģina to izmantot savu mērķu sasniegšanai," intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

"Baznīcas pārstāvjiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, gudriem un jāizvērtē, jo, no vienas puses, baznīcas hierarhijas pārstāvjiem ir jāsadarbojas gan ar valsts vīriem, gan politiķiem, gan uzņēmējiem. Mēs dzīvojam sabiedrībā, mēs nevaram ieslēgties četrās sienās un teikt, ka nekomunicējam, mēs tikai svētdienās sludinām no kanceles savu vēsti. Mums tā vēsts jāaktualizē, jāparāda, ka evaņģēlijs ir dzīves centrā, ka tas nav izskanējis pirms 2000 gadu un tagad ož pēc pelējuma, bet ka evaņģēlijs ir atbilde uz cilvēka dzīves visvairāk sasāpējušajiem jautājumiem, uz cilvēka problēmām, jautājumiem, kas cilvēkā ir dziļi iekšā. Lūk, tas ir uzdevums, kas ir paveicams," uzsver Stankevičs.

Viņš norāda, ka baznīcas pārstāvjiem jābūt kompetentiem, jāpārzina baznīcas mācība, evaņģēlijs un maģistērijs, ko mūsdienās vajadzētu aktualizēt kā vēsti, tāpēc jāiet pie cilvēkiem un jācenšas šo vēsti novest līdz viņu apziņai.

Arhibīskaps neesot izjutis politiķu interesi konsultēties ar viņu par valstij svarīgiem jautājumiem.

"Viņi mēģina piesegties ar baznīcas autoritāti un ievilkt baznīcu, lai tā nostājas konkrētas partijas pusē, sakot, lūk, balsojiet par viņiem. Es personīgi esmu norobežojies no šādiem mēģinājumiem, esmu tos nocirtis pašā saknē un sev pateicis, ka tas nav mans uzdevums. Gluži pretēji, mans uzdevums ir skaidrot principus, pēc kādiem jādarbojas politiķiem, bet situācijās, kad ar faktiem un pierādījumiem viņu darbībā redzēšu pārkāpumus, tad atgādināšu, ka viņu rīcība nav laba," sacīja Stankevičs.

Viņš uzskata, ka baznīcai ir jāsaglabā sava neatkarība. "Baznīca savā ziņā ir atdalīta no politikas tiešā veidā, bet, no otras puses, tās pienākums ir izgaismot politiku evaņģēlija gaismā, principus, pēc kādiem tai būtu jādarbojas, lai tā būtu politika, kas kalpo cilvēkam, nevis lobē viena grupējuma intereses un kalpo tam," uzsver arhibīskaps.

Latvijā

Pēc tam, kad 26.augustā vairāki desmiti scientoloģijas piekritēju pieņēma lēmumu par draudzes dibināšanu, ir iesniegts pieteikums par draudzes "Scientology" reģistrāciju Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, aģentūru LETA informēja draudzes pārstāve Inga Cironka.

Svarīgākais