Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NBS komandieris atbalsta vecuma sliekšņa palielināšanu uzņemšanai Zemessardzē

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš atbalsta vecuma sliekšņa palielināšanu uzņemšanai Zemessardzē.

Patlaban likums paredz, ka Zemessardzē uzņem personas līdz 55 gadiem. Ņemot vērā, ka Latvijā pensijas vecums jau ir 64 gadi un arī dzīves kvalitāte ir pieaugusi, NBS komandieris atbalsta iestāšanās Zemessardzē sliekšņa paaugstināšanu līdz 60 gadiem, norāda NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle.

Arī Zemessardzes komandieris Egils Leščinskis jau 26.februārī, paužot personīgo viedokli, norādīja, ka šis slieksnis jāceļ līdz 60 gadu vecam. Kā iemesls tam esot fakts, ka cilvēki dzīvo veselīgāk un par Zemessardzi interesi izrāda arī darbotiesspējīgi 56 un vairāk gadus veci cilvēki.

Tikmēr Saeimas opozīcijas deputāts Māris Možvillo (N) ierosinājis palielināt vecuma slieksni līdz 65 gadiem pilsoņu uzņemšanai Zemessardzē. To paredz deputāta iesniegtie priekšlikumi grozījumiem Latvijas Republikas Zemessardzes likumā.

Tāpat deputāta priekšlikumi paredz līdz 70 gadiem palielināt maksimālo vecumu, līdz kuram persona ir tiesīga dienēt Zemessardzē. Patlaban šis vecums ir 60 gadi.

Možvillo paziņojumā presei norāda, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija grozījumus Zemessardzes likumā otrajam lasījumam varētu skatīt jau aprīlī.

Kā ziņots, kopš Krievijas sāktā iebrukuma Ukrainā Latvijā saņemti vairāk nekā 2000 pieteikumu par iestāšanos Zemessardzē.

Patlaban gan nav zināms, cik no šiem cilvēkiem tiks uzņemti Zemessardzē, jo jāveic vēl pārbaudes, tostarp, veselības pārbaudes.

Atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijai Zemessardzē līdz 2024.gadam ir jābūt 10 000 cilvēku, bet līdz 2027.gadam - 12 000. Patlaban Latvijā ir aptuveni 8100 zemessargu, kuri ir pietiekami aktīvi.

Zemessardzes izplatītā informācija liecina, ka zemessargi attīsta savas militārās iemaņas no pamatdarba brīvajā laikā - nedēļas nogalēs, atvaļinājuma laikā vai darba dienās, ja zemessargam šis laiks ir pieejams. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot arī savu vispārējo fizisko sagatavotību un paplašināt redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārzemēs.

Dienesta laikā zemessargs izvēlas apgūt kādu no militārajām specialitātēm, piemēram, sakarnieka, snaipera, izlūka, prettanku ieroča operatora, militārā mediķa, karavīra-glābēja, ložmetējnieka, militārā transporta autovadītāja, spridzinātāja, radiostaciju operatora u.c.

Turklāt par dienesta pienākumu izpildi un piedalīšanos mācībās zemessargs saņem kompensāciju, sākot no 32 eiro dienā, un apmaksātu ēdināšanu vai tās kompensāciju 9,96 eiro apmērā.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes, tomēr kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, ar atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību.