"Signet Bank": Normālu attiecību ar Krieviju vairs nebūs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Attiecību normalizācijas ar Krieviju nebūs, tādēļ ir jādomā, kā dzīvot bez Krievijas kā partnera ekonomikā, uzsver "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

"Uzņēmumiem, kuri joprojām cenšas strādāt ar Krieviju un Baltkrieviju, jāsaprot, ka šis ir brīdis, kad jāpieņem lēmumi. Ir acīmredzams, ka normālu attiecību - ne politisku, ne ekonomisku - ar šiem austrumu kaimiņiem vairs nebūs. Es arī nedomāju, ka šī situācija mainīsies tuvāko gadu laikā. Diezin vai," pauda Idelsons.

Viņš gan atgādināja, ka Latvijas uzņēmēji ar šādiem satricinājumiem nesastopas pirmo reizi. 1998.gadā, kad Krievija piedzīvoja defoltu, daudziem uzņēmējiem nācās pārorientēties uz Rietumu tirgiem, un ilgtermiņā tas ir bijis ļoti veselīgi ekonomikai.

Jautāts, vai ir daudzi uzņēmēji, kas vilcinās ar lēmumu pieņemšanu par sadarbību ar Krieviju vai Baltkrieviju, Idelsons norādīja, ka, pirmkārt, ir redzams, ka banku klientu, kuriem būtu aktīvas ekonomiskās saites ar Krieviju, nav nemaz tik daudz.

"Savukārt, ja skatāmies uz šiem uzņēmumiem, tad ir gan tādi, gan tādi piemēri. Piemēram, mēs pagājušajā gadā palīdzējām emitēt obligācijas IT produktu un risinājumu izplatītājam "Elko grupa". Viņi lēmumu par iziešanu no Krievijas tirgus un sava Krievijas meitasuzņēmuma pārdošanu pieņēma ļoti ātri. Bet ir arī pretēji piemēri. Mans personīgais padoms šiem uzņēmējiem - nedzīvot ilūzijās, ka kaut kas mainīsies un varēs turpināt sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju. Vienkārši jāsaprot, ka tā nenotiks, un jādomā, kā dzīvot tālāk," aicināja Idelsons.

Banku sektors, pēc viņa teiktā, ieviesto sankciju dēļ ar īpašām problēmām nesaskarsies. "Notikumi ap "ABLV Bank" 2018.gadā mūsu finanšu sektoram sagādāja nepatīkamus brīžus, bet tagad tādu klientu, kuri var radīt problēmas, bankās ir maz, arī ar Krievijas riskiem saistītu kredītu nav daudz. Tas pats attiecas uz banku vērtspapīru portfeļiem. Faktiski visās jomās ekspozīcija pret Krieviju un Baltkrieviju ir zemā līmenī. Man nešķiet, ka Latvijā būtu kāda banka, kuru šie notikumi varētu apdraudēt," pauda "Signet Bank" vadītājs.

Svarīgākais