Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ziemele par Uzvaras parka pieminekli: Tas apzīmē agresoru

© Kaspars Krafts/F64

Uzvaras parka pieminekļa demontāžai ir jāizvērtē starptautisko līgumu darbība kara apstākļos, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pirmdien uzsvēra Eiropas tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Viņa sacīja, ka Latvijas kaimiņvalsts ir sākusi karu Ukrainā un arī Latvija ir tajā iesaistīta. Šādos apstākļos Latvijai vajadzētu padomāt par to starptautisko jomu, kas ir saistīta ar līguma darbību kara apstākļos. Ir zināmi principi, kas ļauj arī trešajām valstīm, proti, Latvijai, pārskatīt savas starptautiskās līgumattiecības ar Krieviju, kas šajā gadījumā ir agresors.

"Tā kā šis piemineklis skaidri un gaiši ir padomju armijai, un Krievijas armija, kura pašlaik uzbrūk un nogalina civiliedzīvotājus Ukrainā, faktiski ir padomju armijas mantiniece, tad piemineklis apzīmē agresoru," skaidroja Eiropas tiesas tiesnese.

Viņa aicināja Latvijas institūcijas izvērtēt starptautisko tiesību praksi, kura ir apkopota Starptautisko tiesību komisijā par to, kādas iespējas Latvijai ir patlaban. Ziemeles ieskatā pašlaik šādu starptautisko līgumu darbība Latvijai ir jāaptur. Vēl jo vairāk kara kontekstā Latvija varētu apsvērt, ko darīt ar šāda veida līgumu, kurš šajā brīdī aizsargā agresora simboliku.

Kā vēstīts, 30.martā Saeimas Ārlietu komisijas sēdē Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji skaidroja, ka Latvijas saistības attiecībā uz pieminekli ir iekļautas vienā no četru līgumu pakotnes, kura arī noteica Krievijas armijas izvešanu no Latvijas 1994.gadā.

Pēc plašām diskusijām, sēdē vienojās, ka Saeimas Ārlietu komisija vērsīsies Tieslietu ministrijā (TM), ņemot vērā, ka no tās puses jautājums ir aktualizēts, lai uzzinātu tās juridisko piedāvājumu. Līdz aprīļa vidum no TM tiks gaidīts valdībā saskaņots redzējums, lai neveidotos situācija, ka cita ministrija vēlāk iebilst pret TM pozīciju.

Ņemot vērā, ka iedzīvotāju iniciatīva šajā jautājumā iepriekš tikusi nodota skatīšanai arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, tad paredzēts rīkot abu komisiju kopsēdi.

Koalīcijas diskusijā par Uzvaras parkā esošā pieminekļa nākotni viedokļi atšķīrušies, paudis "Konservatīvo" līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Politiķis norādījis, ka koalīcijā atbalstīts viņa priekšlikums Ārlietu komisijā atsākt 2019.gadā iesākto darbu, lai sagatavotu risinājuma variantus saistībā ar šo pieminekli.