LDDK aicina budžetu konsolidēt uz valsts pārvaldes funkciju rēķina

Lai nākamā gada valsts budžeta konsolidācijā rastu papildu 50 miljonus latu, jāatgriežas pie funkciju izvērtēšanas, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Egle norādīja, ka starptautisko aizdevēju ieteikums nākamā gada valsts budžetā konsolidēt papildus 50 miljonus latu, valdībai būs jāatgriežas pie funkciju izvērtēšanas un arī rūpīgi jāpārskata sociālā politika.

Jau ziņots, ka Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) nākamā gada valsts budžeta konsolidācijai piedāvā rast 325 miljonus latu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Pēc LDDK domām, balstoties uz funkciju izvērtēšanas rezultātiem un ministru iesniegto priekšlikumu bāzes, varētu konsolidēt 80 miljonus latu, centralizējot atbalsta funkciju, iedzīvinot vienas pieturas aģentūras principu un samazinot ministriju skaitu - 15 miljonus latu, intensificējot Eiropas Savienības struktūrfondu apguvi - 30 miljonus latu, paaugstinot nekustamā īpašuma nodokļa likmi dzīvojamām ēkām par 1,5% - 60 miljonus latu, uzlabojot valsts kapitālsabiedrību pārvaldību - 80 miljonus latu, savukārt ēnu ekonomikas samazināšanas rezultātā iekasētu 60 miljonus latu.

"Minimālās algas paaugstināšana patlaban nav risinājums ēnu ekonomikas samazināšanai un neuzlabo iedzīvotāju pirktspēju, nepieciešams straujāks ar nodokli neapliekamā iztikas minimuma palielinājums un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu paaugstināšana. Neapliekamā minimuma paaugstināšana līdz 55 latiem no valsts budžeta prasītu 35 miljonus latu," norādīja Egle.

Jau ziņots, ka starptautiskie aizdevēji pēc valdības sagatavotā nākamā gada valsts budžeta projekta izvērtēšanas uzskata, ka Latvijai ir jāveic papildus konsolidācijas pasākumi par 50 miljoniem latu.

To liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) kopīgi izplatītais paziņojums.

SVF un EK darbinieki kopīgā darba vizītē no 7.decembra līdz 14.decembrim apmeklēja Latviju, lai turpinātu sarunas ar Latvijas pārvaldes iestādēm par 2011.gada budžeta projekta izstrādi. SVF misijas vadītājs Marks Grifitss un EK misijas vadītājs Gabriele Džūdiče kopīgā paziņojumā norāda, ka bijušas konstruktīvas sarunas ar Latvijas valdību par 2011.gada budžetu.

"Programmas partneri, tostarp EK un SVF, ar Latvijas pārvaldes iestādēm novembrī vienojās, ka 2011.gada budžetā jāietver augstas kvalitātes pasākumi 280 miljonu latu apjomā, kas nodrošinās ilgtermiņa deficīta samazinājumu, kurš būs pietiekams, lai samazinātu valsts budžeta deficītu zem programmā paredzētajiem griestiem 2011.gadam, t.i., 6% no IKP. Šī korekcija arī ļautu Latvijai sasniegt tās vidēja termiņa mērķus - stabilizēt valsts parādu un samazināt 2012.gada valsts budžeta deficītu ievērojami zem 3% no IKP, kas ir saskaņā ar valdības nodomu līdz 2014.gadam ieviest eiro, vienlaikus sekmējot līdzsvarotu izaugsmi," teikts paziņojumā.

Programmas partneri cer uz turpmākām sekmīgām diskusijām ar atbildīgajām iestādēm. Ja iepriekšminētajos jautājumos būs uzlabojumi, kopīga SVF un EK ceturtā pārbaudes vizīte varētu notikt janvārī, norādīts paziņojumā.

LETA jau ziņoja, ka starptautiskie aizdevēji iepriekš iebilda pret valdības plānotajiem nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 74 miljonu latu apmērā.

Latvijā

Andris Smočs par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) valdes padomnieku sporta jautājumos un sadarbībai ar iekšlietu un aizsardzības institūcijām strādās sabiedriskā kārtā, nesaņemot atalgojumu, aģentūrai LETA apstiprināja gan LOK, gan pats Smočs.