Veinberga žurnālistus aicina ietekmēm nepadoties

Latvijas žurnālistiem patlaban jāturpina pretoties dažādiem ietekmējošiem faktoriem, lai spētu sabiedrībai sniegt objektīvu un patiesu informāciju, šodien notikušajā savu grāmatu prezentācijā sacīja Sandra Veinberga.

Vienā no šodien prezentētajām grāmatām "Censorship - The Mission of the Media" Veinberga analizējusi uz pēdējo gadu faktu pamata balstītu cenzūras globalizāciju un dažādos tās veidus gan totalitārisma režīmu, gan Rietumu demokrātijas valstīs. Grāmata izdota angļu valodā un paredzēta starptautiskai auditorijai.

Savukārt otrajā grāmatā, kas izdota latviešu valodā, "Mediju misija", autore izpētījusi un aprakstījusi Latvijas drukāto mediju nozares attīstību saistībā ar notikumiem valstī laika periodā no 1990.gada līdz šim gadam un preses attīstības tendencēm pasaulē, apkopojot arī dažādu Latvijas preses izdevēju viedokli par mediju misiju un nākotnes perspektīvām.

Kā atklāšanas pasākumā minēja mediju eksperts un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Sergejs Kruks, grāmatā "Mediju misija" autore ir sakārtojusi un minējusi faktus, par kuriem iepriekš atklāti netika runāts, kas varētu būt veicinošs faktors, lai mediju nozare izkustētos no stagnācijas un tālāk attīstītos, darbojoties atbildīgi.

Izdevniecības "Zvaigzne ABC" galvenā redaktore Ilze Briģe, sveicot autori, norādīja, ka grāmatas ir izdotas īstajā brīdi, jo patlaban grāmatās aprakstītās tēmas ir pietiekami aktuālas un izraisījušas diskusijas. "Es teiktu, ka šīs ir drosmīgi uzrakstītas grāmatas, kurās galvenais vadmotīvs saistīts ar kvalitatīvas žurnālistikas nepieciešamību. Latvijas mediju vēsture ļauj arī saprast dažas lietas, kas nebija skaidras, zinot tikai valsts vēsturi. Turklāt grāmatas uzrakstītas ļoti saprotamā valodā, kas būs viegli uztverama gan mediju pārstāvjiem, gan skolēniem," atzīmēja Briģe.

Veinberga ir profesionāla žurnāliste, kas beigusi Latvijas Universitātes Žurnālistikas nodaļu, doktora disertāciju par Vācijas televīzijas programmu žurnāliem aizstāvējusi Maskavas Universitātē un kā Zviedrijas masu mediju pētniece strādājusi Stokholmas un Gēteborgas universitātēs. Vairākus gadus viņa strādājusi Latvijas Universitātes Žurnālistikas nodaļā par pasniedzēju un docenti. 1989.gadā Veinberga pārcēlusies dzīvot uz Zviedriju, turpinot sadarboties ar dažādiem Latvijas medijiem korespondentes un komentētājas statusā. Zviedrijā viņa izdevusi divus dzejoļu krājumus ar pseidonīmu Līna Everte, tulkojusi zviedru dramaturgu lugas, 2001.gadā sarakstījusi romānu "Ielocītās lapas", 2004.gadā izdevusi grāmatas "Stokholma. Ceļvedis." un "Publiskās attiecības. PR teorija un prakse", bet 2005.gadā - "Masmediji".

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.