Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams, Latvijā būs jauns kabeļtelevīzijas kanāls krievu valodā

© F64

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) nākusi klajā ar priekšlikumu par jauna kabeļtelevīzijas kanāla izveidi krievu valodā, norādīja Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Kā aģentūru LETA informēja ministra padomniece Inga Vasiļjeva, pēc ministra paustā, valdošās koalīcijas partiju veidotās attīstības komitejas par operatīviem risinājumiem Latvijas informatīvās telpas drošības stiprināšanai pirmajā sēdē tika iezīmēti aktuālie piedāvājumi.

Tie ietver gan SEPLP priekšlikumu par jauna kabeļtelevīzijas kanāla izveidi krievu valodā, komercmediju piedāvājumus šajā virzienā, gan jauna satura ražošanu vai esošā pielāgošanu, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas. Tāpat sēdē akcentēta akūta nepieciešamība stiprināt Latgales informatīvās telpas kapacitāti.

Puntulis uzsvēra, ka diskusijas bija spraigas, bet ir cieša apņēmība līdz noteiktajam termiņam - 11.aprīlim - nonākt pie vienojoša rezultāta. Viņš akcentēja, ka nākamnedēļ iezīmētas divas komitejas sēdes.

LETA jau rakstīja, ka pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Puntulis pavēstīja, ka valdošās koalīcijas partijas veidos "attīstības komiteju", kurā risinās jautājumus par valsts informatīvās telpas drošību. Šādas komitejas valdošās koalīcijas partijas ir vienojušās veidot gadījumos, kad jāmeklē risinājumi diskutablākiem jautājumiem.

Komitejā paredzēts vienoties par risinājumiem, lai tos jau kā gatavus piedāvājumus virzītu tālākai apstiprināšanai valdībā. Puntulis skaidroja, ka, ņemot vērā kara apstākļus Ukrainā, šobrīd šim jautājumam ir jāpievērš pastiprināta uzmanība un nepietiek ar ikdienišķiem risinājumiem.

Kultūras ministrs atzīmēja, ka informatīvās telpas stiprināšana kara apstākļos ir ļoti nozīmīga. "Ir skaidrs, ka šajos apstākļos, kad Latvijas sabiedrībai vairs nav tik brīvi pieejami daudzi informācijas avoti, mēs šobrīd esam situācijā, kurā ir neizbēgami jārunā arī par paradumu maiņu," izteicās politiķis.

Puntulis teica, ka, viņaprāt, attiecībā uz informācijas telpu Latvijā būtu jāpanāk situācija, kad visi, neskatoties uz to valodu, kāda tiek izmantota ikdienā, patērētu to pašu informāciju, kurai ir jābūt objektīvai un uzticamai.

"Redzējumi, kā to sasniegt, ir vairāki un dažkārt arī atšķirīgi. Tie atšķiras gan NEPLP, gan SEPLP, gan koalīcijas partneriem. Līdzīgi tie prasa dažādus finansiālus ieguldījumus. Es vēlētos arī uzsvērt Latgales mediju telpu," pauda ministrs.

Saeimas frakcijas "Attīstībai/ Par!" priekšsēdētājs Juris Pūce pēc koalīcijas sanāksmes šo jautājumu komentēja, norādot ka valdību veidojošo partiju starpā ir atšķirības viedokļos par to, kas tieši būtu jādara, lai šajā brīdī stiprinātu Latvijas informatīvo telpu un mazinātu Krievijas ietekmi uz to. Domstarpības lielā mērā ir saistītas ar to, cik daudz Latvijai šajā brīdī būtu jāveltī līdzekļi informatīva un analītiska satura veidošanai ne tikai latviešu valodā.

"Par to varēsim turpināt diskusijas. Ministrs Puntulis jau piezīmēja, ka tiks izveidota šāda grupa, kas sadarbosies ar neatkarīgajiem regulatoriem, lai atrastu kopīgo risinājumu, kā to vislabāk tālāk virzīt," sacīja Pūce.