Latvijā pēdējos divos gados uz ceļiem bojāgājušo skaits ir palielinājies

© Oksana Džadana/ F64

Pagājušajā gadā Eiropas Savienībā (ES) ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā 19 800 cilvēku, kas ir par 1000 cilvēkiem jeb 5% vairāk nekā 2020.gadā, bet par gandrīz 3000 cilvēkiem jeb 13% mazāk nekā 2019.gadā, proti, gadā pirms Covid-19 pandēmijas sākuma, liecina Eiropas Komisijas publicētie provizoriskie dati par 2021.gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem.

Vispārējais mērķis ir līdz 2030.gadam panākt šādu nāves gadījumu skaita samazinājumu par 50%. Pēdējos desmit gados visā ES šis rādītājs ir samazinājies par 36%.

Kopējais valstu sarindojums, kas raksturo uz ceļiem bojāgājušo skaitu, nav būtiski mainījies - visdrošākie ceļi arvien ir Zviedrijā, kur ir 18 bojāgājušo uz vienu miljonu iedzīvotāju, bet visnedrošākie Rumānijā - 93 bojāgājušie uz vienu miljonu iedzīvotāju. Vidēji ES dzīvību uz ceļiem zaudējuši 44 cilvēki uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Provizoriskie dati liecina, ka vismazāk ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo 2021.gadā reģistrēts deviņās dalībvalstīs - Dānijā, Vācijā, Īrijā, Kiprā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Portugālē un Zviedrijā.

Salīdzinot ar 2019.gadu, proti, gadu pirms pandēmijas sākuma, uz ceļiem bojāgājušo skaits 2021.gadā samazinājies par 13%, un vislielākais samazinājums par vairāk nekā 20% reģistrēts Dānijā, Beļģijā, Portugālē, Polijā un Lietuvā. Turpretim Latvijā, Slovēnijā un Somijā pēdējos divos gados uz ceļiem bojāgājušo skaits ir palielinājies.

Kopumā 52% ceļu satiksmes negadījumu, kuros bijuši bojāgājušie, notikuši uz lauku ceļiem, 40% pilsētās un 8% uz automaģistrālēm. 43% no visiem šādos negadījumos bojāgājušajiem bijušas transportlīdzeklī esošas personas, 20% gājēji, 18% - divriteņu mehānisko transportlīdzekļu vadītāji, bet 10% - riteņbraucēji.

Pilsētās šie rādītāji iezīmē pavisam citu ainu, jo tur lielākā daļa upuru jeb 37% bijuši gājēji. Arvien biežāk jeb 18% dzīvību zaudē divriteņu mehānisko transportlīdzekļu vadītāji un riteņbraucēji - 14%, kas nozīmē to, ka gandrīz 70% no visiem ceļu satiksmes negadījumos pilsētās bojāgājušajiem ir neaizsargāti satiksmes dalībnieki.

Trīs no četriem šādos negadījumos bojāgājušajiem bijuši vīrieši. Vairāk nekā ceturtdaļa jeb 28% no visiem bojāgājušajiem bijuši vecāka gadagājuma cilvēki, lai gan salīdzinoši biežāk dzīvību uz ceļiem zaudē jaunieši. No visiem ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem ES 12% bijuši 18 līdz 24 gadus veci, lai gan šajā vecuma grupā ietilpst tikai 7% ES iedzīvotāju.

ES ir noteikusi mērķi līdz 2030.gadam par 50%samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu un pirmo reizi - arī šādos negadījumos smagas traumas guvušo skaitu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.