Žurnālisti aicina izskatīt iespējamos ētikas pārkāpumus Iesalnieka ierakstos sociālajos medijos

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Vairāk nekā 50 Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) biedri parakstījuši aicinājumu izvērtēt iespējamos Saeimas deputātu Ētikas kodeksa pārkāpumus, deputātam Jānim Iesalniekam (NA) rupji un necienīgi izsakoties par žurnālistiem un viņu ģimenes locekļiem, informē LŽA pārstāvji.

Vēstule adresēta Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), Nacionālās apvienības (NA) priekšsēdētājam, parlamenta deputātam Raivim Dzintaram, partijas valdei un frakcijai, kā arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājai Janīnai Kursītei-Pakulei (NA).

Žurnālisti aicina izskatīt iespējamos ētikas pārkāpumus vairākos Iesalnieka ierakstos tviterī, kurš viņš dažādus apvainojumus apmelojumus izteicis žurnāla "Ir!" galvenajai redaktorei Nellijai Ločmelei, Latvijas Televīzijas žurnālistam, LŽA valdes priekšsēdētājam Iļjam Kozinam, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:baltica" žurnālistēm un citiem.

Kā norādīts vēstulē, Iesalnieks ir pārkāpis četrus Saeimas Kārtības ruļļa deputātu Ētikas kodeksa pantus, tajā skaitā to, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, kas var būt aizskaroši, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, un ka deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Tāpat žurnālisti norāda, ka deputāts pārkāpis ētikas kodeksa normu, ka parlamentārieši respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta tautību, valodu, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Žurnālisti arī uzskata, ka pārkāpta kodeksa ētikas norma, ka deputāts ir pieklājīgs pret ikvienu sabiedrības locekli, kā arī kodeksa pants, ka personiskajā dzīvē deputāts nedara neko tādu, kas grautu Saeimas prestižu vai radītu šaubas par viņa spēju godprātīgi veikt deputāta pienākumus.

Turklāt LŽA biedru ieskatā Iesalnieks ir pārkāpis arī NA Ētikas kodeksā minēto, ka ar savu stāju un attieksmi pret līdzcilvēkiem partijas biedri tiecas apliecināt dzīves skaistumu un ka biedri neizmanto nomelnošanu, faktu sagrozīšanu un melus kā politiskās cīņas līdzekli.

Žurnālisti aicina NA izvērtēt, vai deputāts Iesalnieks nav pārkāpis partijas Ētikas kodeksu, un arī NA frakciju Saeimā vērtēt sava biedra publiskos izteikumus.

Objektīvai situācijas izvērtēšanai LŽA biedri aicina NA frakciju vērsties Saeimas Ētikas komisijā par deputāta Iesalnieka izteikumiem. Savukārt Saeimas priekšsēdētāju Mūrnieci žurnālisti aicina "pievērst šim gadījumam īpašu uzmanību un panākt, lai deputāta Iesalnieka uzvedība nonāktu Saeimas darba kārtībā".

Svarīgākais