Tērauda: Nepieciešams pārskatīt spēkā esošos līgumus un Covid-19 vakcīnu piegādes mehānismu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Svarīgi ir nodrošināt, lai Eiropas Savienībā (ES) neizmantotās vakcīnas pret Covid-19 droši un laicīgi nonāktu trešās pasaules valstīs, kur tās ir ļoti nepieciešamas, par Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas Vitas Andas Tēraudas (AP) pausto šodien pēc komisijas sēdes informēja parlamenta Preses dienestā.

Tērauda uzsver, ka cīņā ar Covid-19 pandēmiju Eiropa ir pierādījusi spēju sadarboties veselības jautājumos un tas ļāvis nodrošināt vakcīnu pieejamību pietiekamā daudzumā visā ES. Sēdē deputāti uzklausīja Veselības ministrijas ziņojumu par ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem.

"Ņemot vērā lielos rezerves vakcīnu krājumus dalībvalstīs, tostarp Latvijā, nepieciešams pārskatīt spēkā esošos līgumus un vakcīnu piegādes mehānismu," sacīja komisijas priekšsēdētāja. Eiropas līmenī paredzētas diskusijas par kompensāciju mehānismiem ES līmenī, kas saistīti ar vakcīnu ziedošanu, un sarunām ar ražotājiem par vakcīnu piegāžu pielāgošanu esošajai epidemioloģiskajai situācijai, norāda Saeimā.

Gaidāmajā Eiropas līmeņa sanāksmē būtiska diskusija paredzēta arī par veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu Ukrainas bēgļiem un iespējamo kompensāciju mehānisma izveidošanu dalībvalstīm, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar bēgļu veselības aprūpi, sēdes noslēgumā informēja Tērauda.

Tāpat Tērauda norādīja, ka visiem Ukrainas bēgļiem, ierodoties Latvijā, tiek piedāvāta iespēja vakcinēties pret Covid-19.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.