Aptauja: Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka sliktākais Covid-19 posms jau ir aiz muguras

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Covid-19 saslimstības un mirstības rādītāji pakāpeniski samazinās, kā rezultātā no 1.aprīļa tiks atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu.

Arī vairums Latvijas iedzīvotāju raugās optimistiski, uzskatot, ka sliktākais Covid-19 posms jau ir aiz muguras - tā kopumā sliecas domāt 73% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos.

Tikmēr 13% sliecas piekrist viedoklim, ka sliktākais pandēmijas posms vēl nav aiz muguras, bet vēl 14% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Vēl pērnā gada novembrī situācija bija pretēja - vairāk nekā ¾ jeb 77% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju domāja, ka sliktākais Covid-19 posms vēl ir tikai priekšā, tai skaitā 44% tam drīzāk piekrita, bet 33% piekrita pilnībā. Tikai 10% sliecās piekrist, ka sliktākais pandēmijas posms jau ir aiz muguras, bet vēl 13% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Pētot rezultātus pēc respondentu dzimuma, atklājas, ka nedaudz optimistiskāk uz pandēmijas beigām raugās vīrieši - viņu vidū 74% sliecas domāt, ka sliktākais Covid-19 posms ir aiz muguras, kamēr sievietēm šis rādītājs ir 73%.

Vienlaikus starp vīriešiem ir vairāk tādu, kuri domā, ka sliktākais pandēmijas posms vēl nav aiz muguras - vīriešiem tie kopumā ir 14%, bet sievietēm - 12%. Tikmēr vēl 12% vīriešu un 15% sieviešu konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas secināms, ka nedaudz skeptiskāk noskaņoti ir krievvalodīgie - viņu vidū 68% sliecas piekrist, ka sliktākais pandēmijas posms ir aiz muguras, kamēr latviešiem šis rādītājs ir 75%. Tāpat krievvalodīgie biežāk norāda, ka sliktākais Covid-19 posms vēl nav aiz muguras - šādu atbildi sniedza attiecīgi 17% krievvalodīgo un 12% latviešu.

Analizējot datus pēc respondentu vecuma, redzams, ka kopumā optimistiskāk uz šī brīža situāciju raugās jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem - viņu vidū 76% respondentu snieguši atbildi, ka sliktākais Covid-19 posms ir aiz muguras, kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs svārstās no 68% līdz 75%. Salīdzinoši pesimistiskāki ir gados vecāki cilvēki, kuru vidū 18% sliecas domāt, ka sliktākais pandēmijas laiks vēl nav aiz muguras, kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs ir no 8% līdz 14%.

Svarīgākais