Pakalniņš: Man ir bailes, kad kaut kādās ekstrēmās situācijās mēs būsim spiesti lūgt atļauju piketēt

© Lauris Aizpurietis / F64

Pagājušajā nedēļā Valsts policija (VP) uz vairākām dienām bija aizvākusi režisora Jura Pakalniņa pretkara plakātu, kas bija izvietots pie Krievijas vēstniecības Rīgā, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pagājušajā nedēļā kinorežisors Pakalniņš pretim Krievijas vēstniecībai novietoja plakātu ar nosaukumu "V.Putins "Specoperācija Ukrainā"".

"Tā ideja radās, divas dienas skatoties to, kas notiek Ukrainā, to vardarbību. Es sapratu, ka vienkārši nevaru izturēt un es nopirku preskartonu, materiālus un sāku gatavot šo mākslas darbu," raidījumam atzina režisors.

Darbā redzams Krievijas karogs, uz tā kāškrusts un apakšā darba nosaukums - "V.Putins, "Specoperācija Ukrainā". Jaukta tehnika- tanki, raķetes, aviācija, flote, TV". Plakāts iestirpināts rāmī uz koka kājām.

Uzstādīšanas laikā par darbu interesi izrādījuši policisti, kas apsargā Krievijas vēstniecību. Prasījuši, vai ir atļauja objekta uzstādīšanai, vai tas saskaņots pašvaldībā. Visticamāk, viņu uzmanību piesaistīja kāškrusts, kura demonstrēšana publiskos pasākumos ir aizliegta, ja vien tas nav izmantots mākslas darbā. Atrast iemeslu plakāta aizvākšanai ļāva tā koka kājas - policisti nosprieda, ka to var traktēt kā būvi un prasīt saskaņojumu, skaidroja raidījums.

"Man ir bailes, kas notiks kara gadījumā. Man ir bailes, kad kaut kādās ekstrēmās situācijās mēs būsim spiesti lūgt atļauju piketēt, tad kad te brauks varbūt tanki no vienas teritorijas ārā. Un tas ir tas traģiskākais, ka cilvēki kļūst par burta kalpiem. Man ir bailes, ka policijā strādā miliči. Man ir bailes. Kuri nevar pieņemt paši lēmumu, kuram vajag ķeksīti, jo tur ir rakstīts! Domes jurists skaidro, domes otrs jurists skaidro, nevajag! Bet policists zina labāk, " saka kino režisors Juris Pakalniņš.

"Tika arī saņemti draudi, tika ietekmēti mākslinieki, izstāde tika kādas trīs reizes pārtraukta, arī uz muzeju nakti mēs noņēmām šo darbu, pēc tam viņu atkal uzlikām, " Izstādes “Disidensts” organizatioru pārstāvis.

Vēlāk policisti izlēmuši, ka mākslas darbs tomēr jāaizvāc. Paši noorganizējuši transportu un aizveduši. Plakāts nenostāvēja pat vienu dienu. Pakalniņam solīts, ka to atdos tad, kad būs saņemtas pašvaldības atļaujas darbu publiski izstādīt.

Rīgas domē raidījumam sacīja, ka pašlaik, īpašajos apstākļos, birokrātija netiek darbināta un atļaujas mākslas darbu izstādīšanai netiek prasītas. Tomēr Pakalniņš oficiālu atļauju saņēmis.

Pēc piecu dienu glabāšanas policija izlēma plakātu novietot atpakaļ. Mākslas darbu uz vietu pretim Krievijas vēstniecībā atveda otrdienas pusdienlaikā.

"Policijas uzdevums ir maksimāli ierobežot jebkādas konfrontācijas un drošības riskus starp atsevišķiem sabiedrības indivīdiem vai pat piketa dalībniekiem, bet objektīvi vērtējot, šī darba saturs tādas varētu raisīt," raidījumam pauda VP Sabiedrisko attiecību nodaļā.

VP uzsver, ka šis gadījums nekādā veidā nav bijis saistīts ar vārda vai viedokļa brīvības ierobežošanu, bet gan tika vērtēts no drošības un tiesiskā aspekta.

"Turklāt jāņem vērā, ka šis objekts tika uzstādīts 16.martā - dienā, kas ik gadu un īpaši šogad tika vērtēta kontekstā ar paaugstinātiem provokācijas un drošības riskiem. Tai skaitā jāņem vērā, ka šādas darbības rada labvēlīgu augsni propagandas veidošanai par fašisma atdzimšanu Latvijā," apgalvoja VP.

Policija arī vērš uzmanību, ka sākotnēji šķietami nevainīgai un protesta vārdā paustai darbībai var būt reālas sekas, kas tajā skaitā var tieši vai netieši atsaukties arī uz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atrodas Krievijā.

Policijā noliedz, ka Pakalniņa plakāts būtu aizvākts pēc Krievijas vēstniecības lūguma.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.