Budžeta projektu virza tālāk, opozīcijas piedāvājumus noraida

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien neņēma vērā opozīcijas partiju iesniegtos priekšlikumus būtiskākajās nākamā gada valsts budžeta pozīcijās un pēc vairāku stundu diskusijām virzīja valdības sagatavoto likumprojektu "Par valsts budžetu 2011.gadam" izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

2011.gada valsts budžeta projektam bija iesniegti vairāk nekā 170 priekšlikumi, bet kopā visai budžeta likumprojektu paketei iesniegti vairāk nekā 400 priekšlikumi.

Tika atbalstīti opozīcijas deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumi par 3400 latu piešķiršanu Latvijas Politiski represēto apvienībai, kā arī par 5000 latu katrai piešķiršanu Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai un Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai.

Savukārt tika noraidīts koalīcijas deputātes Ivetas Grigules (ZZS) priekšlikums piešķirt 11 miljonus latu, lai nākamā gada otrajā pusē varētu astoņu latu ikmēneša pabalstu izmaksāt visiem bērniem, priekšlikums četru miljonu latu piešķiršanai slimnīcām, kā arī priekšlikums par pusmiljona latu atvēlēšanu kompensējamo medikamentu iegādei.

Neraugoties uz ekspremjera Andra Šķēles (PLL) aktīvo diskutēšanu, neviens no apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas priekšlikumiem netika atbalstīts.

Komisija šodien neatbalstīja iesniegtos priekšlikumus par papildu galvojumu sniegšanu no nākamā gada valsts budžeta vairākiem ar sporta infrastruktūru saistītiem projektiem.

Saeimas deputāti Aija Barča (ZZS) un Oskars Zīds (ZZS) bija iesnieguši priekšlikumu papildināt sarakstu ar galvojumu Liepājas Olimpiskā centra Liepājas Vieglatlētikas manēžas būvniecībai periodā no 2011.-2013.gadam kopumā par 3,4 miljoniem latu, bet tas netika atbalstīts.

Komisijas atbalstu neguva arī partiju apvienības PLL frakcijas ierosinājums noteikt 7,3 miljonu latu galvojumu Latvijas nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijai, kā arī noteikt 6,9 miljonu latu galvojumu tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijai.

LETA jau ziņoja, ka Saeima šodien ārkārtas sēdē otrajā, galīgajā lasījumā pieņēma aptuveni 70 likumus, kas saistīti ar valsts 2011.gada budžetu. Pārējos likumus un pašu budžetu plānots skatīt sēdes turpinājumā 20.decembrī.

Šodien tika skatīti galvenokārt budžetu pavadošie tehniskie likumprojekti, no kuriem vairāk nekā 50 bija saistīti ar Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijas likvidēšanu.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5,1 miljarda latu apmērā, bet izdevumi - 5,7 miljardi latu. Pēc starptautiskās ESA metodoloģijas, budžeta deficīts nākamgad būs 5,5% no iekšzemes kopprodukta.

Savukārt valsts konsolidētā budžeta 2011.gadam ieņēmumi plānoti 4 204 253 331 lata apmērā, bet izdevumi - 4 788 439 474 latu apmērā, kas veidos deficītu 4,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Nodokļu ieņēmumi nākamgad tiek plānoti 1 759 327 186 latu apmērā.

Apstiprinātais mērķdotāciju apjoms pašvaldībām būs 216 199 265 latu apmērā.

Veidojot nākamā gada budžetu, plānotais inflācijas apjoms ir 1,1%, bet iekšzemes kopprodukts tiek plānots 13,13 miljardi latu.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais